Start > Recept: Grahamsbröd

Grahamsbröd

Portioner: 4 runda bröd
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Grahamsbröd

Grahamsbröd Grahamsbröd Grahamsbröd Grahamsbröd Grahamsbröd Grahamsbröd 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
500 g Grahamsmjöl
300 g Manitoba cream
480 g ljummet vatten
50g rumstemperetat smör
50 g ekologisk honung
20 g havssalt

Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på förmiddagen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag förmiddag.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur.

Bearbeta degen:
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på låg hastighet i assistenten i 4 min, stäng av assistenten och vila degen i 4 min, kör sedan 4 min på mellan hastighet, vila 4 min igen, tillsätt smör, honung och salt och kör ytterligare 4 min på mellan hastighet. Totalt 12 min bearbetning och 8 min vila.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 12 - 24 timmar eller rumstemperatur i ca 3-7 timmar. Ju längre degen jäser ju mer smak får brödet. Viktigt att låta degen jäsa till dubbel storlek!

Det här receptet är för fyra mellanstora bröd.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela i fyra delar och

Lägg på bakplåtspapper och skär några snitt i degen.

Grädda två åt gången i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 230 grader, byt till varmluft om du vill ha lite extra hård yta..

Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (14)

  • Skriven av Patrik, 2011-01-15 21:36:32
  • Hej! Har försökt baka det här brödet, men utan att lyckas :-s
    Surdegen är det jättemycket fart i och fördegen jästa som bara den. Men när jag ska göra själva degen så blir den jättehård och vägrar jäsa en millimeter. Vad kan jag göra för fel? Ska degen vara lös eller hård?
    Tack på förhand!


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-01-15 22:20:48
  • Låter som den blir för hård, prova att öka på lite vatten. Degen ska vara ganska lös. Du kan även använda lite vanlig jäst (ca 5gram) för att lättare få igång jäsningen.
    Lycka till!
    /Daniel


  • Skriven av Katja, 2011-02-28 18:41:39
  • Ena gången blev brödet fluffigt (och blev väldigt stort, volymen säkert dubblade ännu i ugnen), andra gången kompakt (fördegen fördubblade i volym, men i ugnen hände ingenting). Vad beror skillnaden på?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-02 07:35:44
  • Hej Katja!

    Låter som att degen inte var färdigjäst den andra gången.
    Hur mycket degen expanderar i ugnen beror på hur mycket jäskraft som finns kvar i degen men en deg som inte är färdigjäst kommer inte bli färdigjäst i ugnen heller.

    Tiderna för jäsning skiljer sig varje gång.

    Vid mitt senaste bak hade jag trott att jag skulle kunna grädda på söndag morgon, då hade degen jäst först två timmar i rumstemperatur och sedan hela natten i kylen. men först på söndag kväll var degen färdigjäst.

    /Daniel


  • Skriven av Ulrika, 2011-06-26 08:35:03
  • Hej, en liten undran när det gäller jäsning i kylskåp, kan man,som i mitt fall nu efter 12 timmar i kylskåp, ta ut degen och låta den jäsa vidare i rumstemperatur? Går det fortare då? Hade hoppats på nybakat bröd till frukost men degen är mest bara hård och har inte jäst speciellt mycket i kylen inatt= Tack för en jättebra sida förresten! Jag har fastnat helt för surdegsbakning och är en glad amatör som har hållt på i ett par månader. Provar mig fram konstant :) // Ulrika


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-06-27 11:07:23
  • Hej Ulrika, När man ska jäsa i kylen så är det viktigt att man väntar med att stoppa in den i kylen tills jäsningen kommit igång. Det kan ta väldigt olika lång tid.


  • Skriven av Dagmar Åman, 2011-09-19 11:18:54
  • Hej
    fint fint,tack för fina recept etc.
    det enda jag ifrågesätter är PLASTLÅDA - som degen ska jäsa in i...
    Känns inte så väldigt bra med att sätta det man ska senare njuta i , i en plastlåda som oftast utsöndrar massor med ämne, finns det ingen bättre förslag du har?
    Varför just PLAST???
    Keramik???


  • Skriven av Mia, 2011-10-06 09:00:47
  • Tur att man inte behöver tusen nya köksredsakp som baklsten, termometer mm.


  • Skriven av Shahzad, 2011-10-25 13:19:18
  • Perfect bröd. Tack


  • Skriven av Sofie, 2011-11-11 13:28:13
  • går det att baka ut detta bröd till små runda bullar? någon som vet?


  • Skriven av Tomek, 2012-06-26 21:31:53
  • Nu har jag försökt två gånger, jäser fint, minst dubbel storlek, men när jag skall ta ut den ur bunken så blir det pannkaka av degen. Vad gör jag för fel?


  • Skriven av Maria, 2012-11-10 11:02:31
  • Bra recept! Jag gjorde två limpor istället för fyra bröd. Degen fick jäsa ca 22 timmar i kylen och sen 1,5 timme i rumstemperatur.


  • Skriven av Maggan, 2013-11-02 16:20:59
  • Under rubriken "gräddning" står: Dela degen i 4 delar och...... . Är det något mer man ska göra, som är utelämnat, innan man lägger bröden på bakplåtspappret?


  • Skriven av Bodil, 2016-09-12 00:10:21
  • Hur länge tar det ca att grädda till 98 grader?



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen