Start >
Recept:
Midsommarbak
Midsommarbak
Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g manitoba cream
500g vatten
20g havssalt
Gör så här
Det här är mer ett koncept än ett recept. Man kan byta ut det recept jag använder mot ett annat bara mängden deg är ungefär samma.
Nybakat bröd på midsommar. Gör i ordning degen hemma och ta med i två små plastlådor till midsommar firandet. Grädda brödet på plats.
Två stycken jäslådor med lock behövs. Jag införskaffade två stycken tre liters från
Clas Ohlson. 30 kr/st.
Bearbeta degen:
Gör fördegen på kvällen dag 1 och låt jäsa över natten.
Dag 2 morgon, blanda fördeg, mjöl och vatten. Kör på låg hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.
Smörj båda plastlådorna med 1msk rapsolja.
Dela degen i två delar och tippa i plastlådorna. Täck med locket. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten.
Sedan ska degen först jäsa till knappt dubbel storlek i rumstemperatur, ca 1 - 2 timmar. och sedan ska degen in i kylen till nästa dag.
Dag 3, morgon.
Grädda brödet:
Brödet är klart för att gräddas men ska stå framme ett par timmar i rumstemperatur innan gräddning. (Eller ett par timmar i bilen på väg till midsommarfirandet)
Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Vill du ha två limpor så gör samma med den andra plastlådan också. Vill du ha mindre bröd så dela degen i lagom bitar.
Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.
Grädda i mitten av ugnen.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 96 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (0)
Andra populära recept inom samma kategori