Start > Recept: Surdegspizza med bacon, tomat och lök

Surdegspizza med bacon, tomat och lök

Portioner: 1 st
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Surdegspizza med bacon, tomat och lök

Surdegspizza med bacon, tomat och lök Surdegspizza med bacon, tomat och lök Surdegspizza med bacon, tomat och lök 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
500g vatten
20 g havssalt


tre msk tomatsås, jag brukar göra min egen, (koka ihop krossade tomater, vitlök, olivolja, chili, tomatpuré, oregano och basilika)
1 hackad gul lök
1 paket bacon, strimlat
1 tomat i skivor
1 - 2 dl riven ost

Gör så här
Även om jag normalt bara gör två pizzor så gör jag en full sats deg och då kan jag grädda degen som blir över som vanliga levain bröd.

Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon. Viktigt att låta degen jäsa till dubbelstorlek!

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 5-7 timmar i rumstemperatur. Då kan man förslagsvis göra fördegen på fredagkväll och låta den jäsa till lördag morgon, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och sedan låta den jäsa 5-7 timmar tills degen uppnått dubbelstorlek.

Bearbeta degen
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på mellan hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. I kylen i ca 9 - 12 timmar eller rumstemperatur, 20-24 grader i ca 3-7 timmar.

Det här receptet är för två pizzor och fyra mellanstora bröd

Grädda brödet
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två små delar till pizza och fyra mellanstora till vanliga levainbröd.

Pizza
Forma degen rund och platta ut med fingertopparna, inifrån och ut, tunt. Fördela ut ca 3 msk tomatsås, ost, lök, bacon och tomaterna.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt i ca 8 - 10 minuter tills pizzan fått fin färg.

Klart!

Levainbröd

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sätt in en termometer och grädda till 96 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (0)


Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen