Portioner: ca 20 st Källa: Bakasurdeg.se Visa alla recept för: Bakasurdeg.se Ingredienser: En fördeg (klicka för att gå till receptet)800g Manitoba cream500g vatten20 g havssalt Gör så här Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon. Viktigt att låta degen jäsa till dubbelstorlek!Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur. Då kan man förslagsvis göra fördegen på fredagkväll och låta den jäsa till lördag morgon, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och sedan låta den jäsa 3-7 timmar tills degen uppnått dubbelstorlek.Bearbeta degen:Blanda fördeg, mjöl och vatten.Kör på mellan hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9 - 12 timmar eller varmt, 20-24 grader i ca 3-7 timmar.Det här receptet är för ca 20 st hamburgerbröd beroende på om du vill ha små eller stora. Grädda brödet:Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i ca 20 delar. Sträck försiktigt ut degen bitarna något utan att pressa ur luften. Grädda ca fem åt gången i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt i ca tio minuter tills bröden fått fin färg. (96-97 grader)Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Skriven av Camilla, 2012-08-02 17:27:30
Skriven av Bagare Bengtsson, 2013-06-23 08:27:31
Skriven av /Daniel, 2013-08-08 14:37:24
Skriven av Susanne, 2013-09-28 23:50:28
Skriven av linda, 2013-10-04 21:50:03
Skriven av michan, 2018-12-20 00:39:29