Portioner: 4 st runda bröd Källa: Bakasurdeg.se Visa alla recept för: Bakasurdeg.se Ingredienser: En fördeg (klicka för att gå till receptet)400 g Rågmjöl400 g Manitoba cream500 g vattenhalv påse brödkryddorhalv påse pomerans50 - 75 g brödsirap20 g havssalt Gör så här Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på förmiddagen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag förmiddag. Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur.Bearbeta degen:Blanda fördeg, mjöl och vatten.Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min, tillsätt brödkryddor, pomerans och brödsirap och kör ytterligare 2 min. tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en till två timmar i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten några gånger. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 12 - 24 timmar eller rumstemperatur i ca 3-7 timmar. Ju längre degen jäser ju mer smak får brödet. Viktigt att låta degen jäsa till dubbel storlek! Det här receptet är för fyra mellanstora bröd.Grädda brödet:Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.Sätt även in en plåt nederst i ugnen.Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.Sedan formar jag degen rund utan att pressa ihop den. Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.Grädda två åt gången i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 230 grader. Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Kommentarer (8)
Skriven av Marion, 2011-08-06 14:56:59
Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-08-08 13:25:52
Skriven av Lillian, 2011-11-03 16:57:57
Skriven av Niklas, 2012-03-27 09:10:47
Skriven av Annika, 2013-03-04 22:36:26
Skriven av Flemming, 2013-11-11 14:33:47
Skriven av Kenneth, 2016-01-28 09:24:13
Skriven av Annika Berglund, 2016-11-07 09:36:33