Start > Recept: Gotlandslimpa

Gotlandslimpa

Portioner: 4 st runda bröd
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Gotlandslimpa

Gotlandslimpa Gotlandslimpa 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
400 g Rågmjöl
400 g Manitoba cream
500 g vatten
halv påse brödkryddor
halv påse pomerans
50 - 75 g brödsirap
20 g havssalt


Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på förmiddagen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag förmiddag.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur.

Bearbeta degen:
Blanda fördeg, mjöl och vatten.

Kör på låg hastighet i assistenten i 8 min, tillsätt brödkryddor, pomerans och brödsirap och kör ytterligare 2 min. tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en till två timmar i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten några gånger. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 12 - 24 timmar eller rumstemperatur i ca 3-7 timmar. Ju längre degen jäser ju mer smak får brödet. Viktigt att låta degen jäsa till dubbel storlek!

Det här receptet är för fyra mellanstora bröd.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.

Sedan formar jag degen rund utan att pressa ihop den. Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.

Grädda två åt gången i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 230 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 98 grader.

Låt brödet svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (8)

  • Skriven av Marion, 2011-08-06 14:56:59
  • Det blev 2fina bröd här idag, 750 och 850 g. Jäst 24 timmar i källaren. Hur kunde du få 4 bröd.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-08-08 13:25:52
  • Jag delade dom i fyra... ;-) Blev alltså inte lika stora som dina.


  • Skriven av Lillian, 2011-11-03 16:57:57
  • Hej.
    Tack för ett jättebra recept! Det blev två kanongoda bröd med frasiga ytor och saftiga inuti. Mums, dessa ska jag göra fler gånger.


  • Skriven av Niklas, 2012-03-27 09:10:47
  • Hur lång tid skall det ta ungefär innan brödet når 98C?

    Jag är ny i surdegsdjungeln och testade att göra det här brödet igår. Efter att jag sänkt till 230C och stuckit in hela termometern i mitten på ena kortändan, så tog det bara 10min innan brödet nådde 98C i min varmluftsugn.

    Resultatet blev helt ok, men kändes som om det inte var helt färdigt ännu. Ugnstermometern är dessutom helt ny, vilket gör att jag börjar fundera på om den verkligen visar rätt...


  • Skriven av Annika, 2013-03-04 22:36:26
  • Måste fråga: Du verkar inte jäsa dina färdigformade bröd alls, utan grädda dem direkt efter formning. Har du provat båda varianterna?


  • Skriven av Flemming, 2013-11-11 14:33:47
  • Hej Niklas. Sänk värmen till 200c varmlufts ugn ska ha mindre värme än vanliga ugnar.


  • Skriven av Kenneth, 2016-01-28 09:24:13
  • Hej,
    du refererar mest till en generell fördeg och surdegsgrund. Jag skall baka en gotlandslimpa, och har bara en grund på Rågmjöl. Funkar det lika bra med råg?


  • Skriven av Annika Berglund, 2016-11-07 09:36:33
  • Tack för fantastisk inspiration!
    Hade aldrig bakat surdegsbröd förut men har nu bakat olika varianter på detta bröd hela hösten. HIMMELSKT GOTT ! Det är så enkelt att baka med surdeg istället för jäst. Har jag startat ett nytt bak tex på lördag eftermiddag så kan jag grädda det på söndag morgon. Då doftar det sååå ljuvligt i köket! :-) Varje gång gör jag olika och har i lite vad jag har hemma i form av mjöl, frön, nötter och torkad frukt.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen