Start > Recept: Baconbröd

Baconbröd

Portioner: ca 10 st
Källa: Patrik
Visa alla recept för: Patrik



Bakasurdeg Baconbröd

Baconbröd Baconbröd Baconbröd Baconbröd 

Ingredienser:
Fördeg Dag 1 eftermiddag
50g surdegsgrund
75g ekologiskt vetemjöl special, (gärna stenmalet)
75g kallt vatten

Dag 2 förmiddag
250g vatten
250g ekologiskt vetemjöl special
250g durumvete
37g (0,5 dl) rapsolja
7 g havssalt

cirka 5-6 dl västerbottenost
10 baconremsor


Gör så här
Fördeg Dag 1 eftermiddag
Jag brukar blanda min fördeg direkt i assistentkitteln.

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl och rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet.

Täck med plast, handduk eller liknande, själv använder jag locket till min assistent.

Låt jäsa ca 16 timmar i 20 - 26 grader.

Dag 2 förmiddag
Bland allt utom saltet i assistenten och kör i fem minuter på låg hastighet och tre minuter på lite högre hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare i två minuter. Degen ska nu ha en bra spänst.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.

Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, vilket brukar ta 4-6 timmar.
Efter en timme viker du upp degen från kanterna mot mitten, och sen två gånger till med 30 minuters mellanrum. Det går lättast om du använder blöta fingrar. Meningen med detta är att degen ska spännas.

Utbakning
Dela degen i 10 bitar och dra ut varje bit till en avlång platta. Lägg på ost på varje platta.

Rulla ihop plattorna så att det blir runda och linda bacon runt rullarna i spiralform.

Låt vila 30-60 minuter innan gräddning.

Gräddning
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid på 250 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.

Låt bröden svalna på galler.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (3)

  • Skriven av Mosen, 2011-10-22 20:21:41
  • Hmmm... detta recept kan inte stämma riktigt, förhållandet vätska-mjöl verkar lite snett. 1 kg mjöl på 3 dl vätska kan inte bli en smidig deg, det blir bara smulor.


  • Skriven av michan, 2019-01-05 16:53:51
  • Ursäkta franskan, men mängden vatten är helt åt helvete. Precis som "Mosen" ovan skrev för drygt 7 år sedan blir det bara smulor. Jag tog ungefär dubbel mängd. Alternativt kan man minska på mjölmängden. Frågan är om mjölmängden avser volym och inte vikt.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2020-06-09 22:05:45
  • Håller med, måste blivit något fel. Sänkte mängden durumvete från 750g till 250g. MEN, Det är en gissning...



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen