Portioner: ca 10 st Källa: Patrik Visa alla recept för: Patrik Ingredienser: Fördeg Dag 1 eftermiddag50g surdegsgrund75g ekologiskt vetemjöl special, (gärna stenmalet) 75g kallt vattenDag 2 förmiddag250g vatten250g ekologiskt vetemjöl special250g durumvete37g (0,5 dl) rapsolja7 g havssaltcirka 5-6 dl västerbottenost10 baconremsor Gör så här Fördeg Dag 1 eftermiddagJag brukar blanda min fördeg direkt i assistentkitteln.Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl och rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet.Täck med plast, handduk eller liknande, själv använder jag locket till min assistent. Låt jäsa ca 16 timmar i 20 - 26 grader.Dag 2 förmiddagBland allt utom saltet i assistenten och kör i fem minuter på låg hastighet och tre minuter på lite högre hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare i två minuter. Degen ska nu ha en bra spänst. Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i rumstemperatur, vilket brukar ta 4-6 timmar. Efter en timme viker du upp degen från kanterna mot mitten, och sen två gånger till med 30 minuters mellanrum. Det går lättast om du använder blöta fingrar. Meningen med detta är att degen ska spännas.UtbakningDela degen i 10 bitar och dra ut varje bit till en avlång platta. Lägg på ost på varje platta.Rulla ihop plattorna så att det blir runda och linda bacon runt rullarna i spiralform.Låt vila 30-60 minuter innan gräddning.GräddningSätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.Sätt på ugnen i god tid på 250 grader.Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.Låt bröden svalna på galler.
Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet
Kommentarer (3)
Skriven av Mosen, 2011-10-22 20:21:41
Skriven av michan, 2019-01-05 16:53:51
Skriven av Bakasurdeg.se, 2020-06-09 22:05:45