Start >
Recept:
Grahamslimpa
Grahamslimpa
Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för recept)
500 g manitoba cream
300 g Ekologiskt grahamsmjöl
50 g brödsirap
450 - 500 g ljummet vatten
20 g havssalt
halv påse brödkryddor
Gör så här
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon. Viktigt att låta degen jäsa till dubbelstorlek!
Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 5-7 timmar i rumstemperatur. Då kan man förslagsvis göra fördegen på fredagkväll och låta den jäsa till lördag morgon, ca 9-12 timmar. Bearbeta degen och sedan låta den jäsa 5-7 timmar tills degen uppnått dubbelstorlek.
Bearbeta degen:
Blanda fördeg, mjöl, sirap, brödkryddor och vatten.
Kör på mellan hastighet i assistenten i 10 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9 - 12 timmar eller varmt, 20-24 grader i ca 3-7 timmar.
Det här receptet är för två limpor.
Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Max temp, 275 - 300 grader.
Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två stora delar. Sträck försiktigt ut degen något till limpformat utan att pressa ur luften.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
Efter 10 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 99 grader.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 5,0 av 1 röster
Kommentarer (5)
Andra populära recept inom samma kategori