Start >
Recept:
Ciabatta
Ciabatta
Portioner: 20 st
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
500g vatten
20 g havssalt
Gör så här
I det här receptet låter jag degen jäsa i fem olika matplastlådor, det blir fyra ciabattor för varje plastlåda. Anledningen till detta är att man då får fem stycken "surdegs bake off". Någon att spara själv till lördagsfrukosten och några att ge bort.
Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen i ca 36 timmar. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på torsdag morgon, bearbeta degen på torsdag kväll, viker degen på fredag morgon och grädda på lördag morgon.
Bearbeta degen:
Vattnet ska vara ca 37 grader. Blanda fördeg, mjöl och vatten.
Kör på låg hastighet i assistenten i 10 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 5 min.
Dela degen i ca fem delar, En del ska fylla mindre än hälften av en vanlig plastmatlåda, ca 300g. Smörj matlådorna med lite rapsolja och tippa i degen. Ställ in degen i kylen direkt.
Efter ca 12 timmar, vik upp degen från kanterna mot mitten ett par gånger, sedan tillbaks in i kylen.
Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i kylen, ca 24 timmar. Man kan korta ned jästiden med att ta fram degen i rumstemperatur efter totalt 20 timmar (fredag eftermiddag) och jäsa ca tre timmar.
Grädda ciabattorna:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.
Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Temp, 275 grader.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
För varje plastlåda:
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i fyra lika stora delar. Sträck försiktigt ut degen något utan att pressa ur luften.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten. Grädda i ca 10 minuter tills ciabattorna fått fin färg.
Låt bröden svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (7)
Andra populära recept inom samma kategori