Start > Recept: Ciabatta

Ciabatta

Portioner: 20 st
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Ciabatta

Ciabatta Ciabatta Ciabatta Ciabatta Ciabatta 

Ingredienser:
En fördeg (klicka för att gå till receptet)
800g Manitoba cream
500g vatten
20 g havssalt


Gör så här
I det här receptet låter jag degen jäsa i fem olika matplastlådor, det blir fyra ciabattor för varje plastlåda. Anledningen till detta är att man då får fem stycken "surdegs bake off". Någon att spara själv till lördagsfrukosten och några att ge bort.

Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen i ca 36 timmar. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på torsdag morgon, bearbeta degen på torsdag kväll, viker degen på fredag morgon och grädda på lördag morgon.

Bearbeta degen:
Vattnet ska vara ca 37 grader. Blanda fördeg, mjöl och vatten.
Kör på låg hastighet i assistenten i 10 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 5 min.

Dela degen i ca fem delar, En del ska fylla mindre än hälften av en vanlig plastmatlåda, ca 300g. Smörj matlådorna med lite rapsolja och tippa i degen. Ställ in degen i kylen direkt.

Efter ca 12 timmar, vik upp degen från kanterna mot mitten ett par gånger, sedan tillbaks in i kylen.

Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i kylen, ca 24 timmar. Man kan korta ned jästiden med att ta fram degen i rumstemperatur efter totalt 20 timmar (fredag eftermiddag) och jäsa ca tre timmar.

Grädda ciabattorna:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, Temp, 275 grader.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

För varje plastlåda:
Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i fyra lika stora delar. Sträck försiktigt ut degen något utan att pressa ur luften.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Lägg in tre isbitar på den nedersta plåten. Grädda i ca 10 minuter tills ciabattorna fått fin färg.

Låt bröden svalna på galler.




Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (7)

  • Skriven av Marion, 2011-01-06 14:10:05
  • Jag bakade ut dessa idag. Degen var väldigt lös och bröden blev platta. Fina hål inuti men platta och väääldigt sega. Mycket god smak. Eftersom dom blev så väldigt sega och platta skulle jag inte vilja bjuda folka på ett sånt bröd. Vad gjorde jag för fel.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-01-06 14:55:35
  • Hej Marion
    Låter som att degen blev för lös, testa att använda 460 - 470g vatten. Sega ska dom vara men inte platta.
    Lycka till!

    /Daniel


  • Skriven av tony, 2011-03-06 13:35:57
  • jäser dåligt... tycker inte de har blivit någe större alls på30 timmar. ändå så var det bra drar i fördegen med bubblor o så...


  • Skriven av Linda, 2011-03-16 13:09:21
  • Hej, sitter här och våndas lite... Jag tyckte också att degen blev för lös när jag rörde ihop den så jag satt i mer, så mycket så att degen släppte från bunken. Men fortfarande nu när de ligger och gonar till sig i sina matlåtor så känns de väldigt lösa och flyter ut... Går de att rädda på nåt sätt? Hur ska degen kännas egentligen när man rör ihop den, ska den släppa från bunken?

    Mvh / Linda


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-19 18:59:06
  • Om degen blivit för lös kan man grädda degen i en form.


  • Skriven av Kjell, 2012-01-11 17:32:34
  • Hej,
    Fattar inte vad som menas med "bake off". Kan man frysa degen och grädda dem efter en till två veckor eller?


  • Skriven av Lena, 2014-05-17 10:38:04
  • Vanliga matlådor blev på tok för små, degen kröp över kanten. Det var bara att fånga upp den igen, ingen fara men nästa gång tar jag större eller kanske rent av har degen i en och samma plastlåda, går ju att skära fina bitar ändå. Jag tror att ni som fått för platta bröd kanske dragit ut dem för mycket, det behövs bara inte mycket alls. Tack för ett jättebra recept.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen