Start > Recept: Levain med jäst, dubbel sats

Levain med jäst, dubbel sats

Portioner: fyra limpor eller två stora
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Levain med jäst, dubbel sats

Levain med jäst, dubbel sats Levain med jäst, dubbel sats 

Ingredienser:
En dubbel fördeg (klicka för recept)
2 x 700g ekologiskt vetemjöl special
2 x 450g vatten
2 x 20g havssalt
2 x 5g jäst

Gör så här
Det här receptet är ett exempel på hur jag gör när jag vill baka en dubbel sats.

Eftersom min degmaskin inte klarar av dubbelt så stor deg så delar jag upp den i två. Endast fördegen är dubbelt så stor

Dela fördegen i två delar och gör två separata degar. Degarna får sedan jäsa i två plastlådor och om du inte har väldigt stor ugn så får du grädda i två omgångar.

Jag brukar göra min fördeg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.

Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.

Bearbeta degen:
Vattnet ska vara ca 37 grader. Rör ut jästen i en del av vattnet. Blanda fördeg, mjöl och vatten.
Kör på låg hastighet i assistenten i 6 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9 - 12 timmar eller varmt, 22-24 grader i ca 3-5 timmar. Om du jäser degen varmt kan du vika degen ett par gånger till med en halvtimmes mellanrum.

Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Sätt på ugnen i god tid, temp, 275.
Med baksten tar det minst en timme för att bli varmt.
Sätt även in en plåt nederst i ugnen.

Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.

Sedan gör jag en variant av rundrivning där jag försiktigt spänner degen rund och stor utan att pressa ihop degen. Lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.

Efter 15 minuter så sänk temperaturen till 200 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 96 grader.

Låt brödet svalna på galler.



Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 3,0 av 1 röster



Kommentarer (1)

  • Betyg:  3
  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-02-15 13:51:54
  • Helt ok bröd men jag föredrar motsvarande recept utan jäst, (Levainbröd)
    Inte samma struktur och seghet i brödet.

    Fördelen med detta bröd är att det är mera förutsägbart och jäser snabbare.
    Ett bröd för nybörjaren.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen