Start >
Recept:
Rågbröd
Rågbröd
Portioner: 2 limpor
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se
Ingredienser:
En fördeg med råg (klicka för att gå till receptet)
Skållning:
100g rågkross eller 4-korns kross
100g Ekologiskt rågmjöl
100g solrosfrö
50g oskalat sesamfrö
50g linfrö
10g salt
400g vatten
Deg:
400g Ekologiskt rågmjöl
300g Ekologiskt vetemjöl special
50g Brödsirap
50cl Guiness
50g Smör
10g salt
0 - 100g vatten
Gör så här
Jag brukar göra min fördeg med råg på morgonen, då har den jäst klart till kvällen då det är dags att bearbeta degen. Skållningen ska påbörjas samtidigt med fördegen, den ska stå i 12 timmar.
Sedan brukar jag låta degen kalljäsa i kylen över natten och grädda brödet på morgonen. Så om man vill grädda sitt bröd på lördag morgon så gör man fördegen på fredag morgon, bearbeta degen på fredag kväll och grädda på lördag morgon.
Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i 3-5 timmar i 22-24 grader, skåpet ovan kylen brukar ha den temperaturen ungefär.
Bearbeta degen:
Skållning:
Mät upp grovt rågmjöl, linfrön, rågkross, oskalat sesamfrö, solrosfrön och salt i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det i bunken.
Rör om och låt stå i ca tolv timmar.
Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.
Blanda mjöl, vatten och skållning med fördegen i assistentkitteln. Använd köksvåg och nollställ i mellan. Tillsätt smöret i klickar, viktigt att det är rumstempererat.
Kör på låg hastighet i assistenten i 12 min. tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.
Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja.
Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i 3-5 timmar.
Grädda brödet:
Ta fram degen ur kylen när den jäst klart.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tippa i degen i två limpformar och strö över solrosfrö. Mjöla.
Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 200 grader.
Efter 20 minuter så sänk temperaturen till 150 grader.
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 99 grader.
Ta ut brödet ur formen och grädda det utan form i 5 minuter för att få lite hårdare yta runt om.
Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Betyg 5,0 av 1 röster
Kommentarer (23)
Andra populära recept inom samma kategori
Har bakat surdeg mest på känn tidigare och det blir lit
Looking for fresh buyers? Receive thousands of keyword
Trying to find effective online marketing that isn't fu
Sick of paying big bucks for ads that suck? Now you can
Hi,
Would you like to reach new clients?
We are pe
How would you like to promote your advertisement on tho
Hi
I would like to give you my coupons, i do not use
Surdegen dubbleras ej
Mjuk skorpa
Torrt surdegsbröd
Möglig surdeg?
Påse för jäsning på plåt
Göra liten deg, vad ska jag tänka på?
Assistentfrågan
Köpa ny ugn, vilken ska jag välja som passar till att b
Flygresa
Mala eget mjöl för baket?
Söderberg & Sara
Hagabröd
Söderbergs bageri
Järna vedungsbageri
Saltå kvarn
Howdy
I just checked out your website bakasurdeg.se
Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är b
Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är b
Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är b
Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är b
Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är b
Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är b