Start > Recept: Fördeg

Fördeg

Portioner:
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Fördeg

Fördeg Fördeg Fördeg 

Ingredienser:
100g surdegsgrund
150g Ekologiskt vetemjöl, (Gärna stenmalet)
150g kallt vatten

Gör så här
Jag brukar blanda min fördeg direkt i assistentkitteln.

Ställ assistentkitteln eller en skål på köksvågen och nollställ.
Tillsätt 100g surdegsgrund och nollställ köksvågen. Tillsätt 150g mjöl, nollställ, 150g vatten. Rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet.

Täck med handduk eller liknande, själv använder jag locket från min plastlåda.

Låt jäsa ca 9-12 timmar i 20 - 26 grader. Jag använder skåpet ovanför kylen (24 grader)

När fördegen är bubblig är den klar. Se bild 2.




Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share

Betyg 5,0 av 5 röster



Kommentarer (40)

  • Skriven av Mathias, 2010-07-18 20:56:46
  • Hmm. Min fördeg bubblar fint redan efter 3 timmar med en rågsur som matats 3 timmar desförinnan.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2010-07-18 21:50:46
  • Det är mycket mystik med surdegsbakning ;-) Det är alltid olika jästider. Du verkar ha bra fart på din rågsur. Det varma vädret skyndar på jästiderna.
    /Daniel


  • Skriven av Patrik, 2011-01-12 21:42:32
  • Hej! Vill först och främst säga att det är en väldigt bra hemsida du har här :)
    Nu är det så att jag satte min fördeg för bara 2-3 timmar sedan, och den ser ut att bubbla finfint. Kan jag börja baka med den redan nu, eller är det bäst att vänta några timmar till?
    Tack på förhand!


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-01-12 22:12:21
  • Hej Patrik! Kul att du tycker om sidan!
    Du kan baka redan nu om du vill. men du kan även vänta. Gör så som det passar dig. Vad ska du baka?

    Lycka till!

    /Daniel


  • Skriven av Patrik, 2011-01-13 21:28:31
  • Okej. Tack för svaret! Jag lät den stå ett tag till, och nu står deg för grahamsbröd på jäsning i kylen. Ska bli spännande och se om jag lyckas! :)

    Tack!
    Ha det fint!


  • Skriven av Sofia, 2011-01-25 22:44:58
  • Hej! Kan man byta ut en del av vetemjölet i fördegen och i "vanliga" degen mot grövre mjöl?


  • Skriven av Linnea, 2011-02-11 17:23:48
  • Hej! Har precis satt min första fördeg. Tack för en underbart bra hemsida! Har alltid velat baka surdeg men aldrig riktigt vågat eller haft tid.


  • Skriven av Linnea, 2011-02-12 01:56:33
  • Hej! Har precis satt min första fördeg. Tack för en underbart bra hemsida! Har alltid velat baka surdeg men aldrig riktigt vågat eller haft tid.


  • Skriven av Harald, 2011-02-16 19:13:05
  • Hej! Jag är lite nyfiken på om man kan byta ut 9-12 h i rumstemp mot 24 h i kylen. Jag vill nämligen sätta fördegen en kväll o baka brödet följande kväll.
    Tack för hjälp!


  • Skriven av Patrick, 2011-02-17 09:51:11
  • Har just gjort en deg på Glutenfritt mjöl och bytte ut äpplet mot hallon saft...funkar utmärkt.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-02-21 08:10:04
  • Har missat några kommentarer... kan bli så ibland..
    @Sofia, Ja, men beroende på vad du ska baka så krävs mer eller mindre vetemjöl. Bakar du helt utan vetemjöl så kommer degen inte utveckla lika mycket gluten och bli mer lik en smet. Då kan man bli tvungen att grädda brödet i en form annars rinner degen ut.

    @Harald, Man vill få så bra fart på fördegen som möjligt och då funkar det bättre i rumstemperatur. Testa 24 h i rumstemperatur i stället.

    /Daniel


  • Skriven av Lena, 2011-03-07 20:09:26
  • Hej och tack för en mycket bra och inspirerande sida!

    Jag har gjort en surdegsgrund på vetemjöl som kommit igång och bubblar fint, men nu har jag för andra gången (på min andra surdegsgrund) gjort en fördeg som inte kommer igång och bubblar. Nu har den stått nästan ett dygn och är helt slät. Ska jag slänga och börja om, eller vad tror du? Jag matade den för en liten stund sen med mer surdegsgrund, men det har inte hänt nånt hittills. Några tips?

    /Lena


  • Skriven av Lena, 2011-03-09 18:51:32
  • Hej,

    jag har fortfarande problem med samma sak som ovan.
    Kan det röra sig om fel proportioner eller varför kommer
    min fördeg inte igång?

    /Lena


  • Skriven av Camilla, 2011-03-13 14:40:20
  • Hej! Jag undrade om du visste vilket bröd på sidan som är mest GI-vänligt?


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-03-14 09:39:05
  • @Lena, Hej Det låter konstigt att du får igång surdegsgrunden bra men inte fördegen? Använder du olika mjöl? vilken konsistens har fördegen?

    @Camilla, Surdegsbröd är mer GI "vänligt" än vanligt bröd. Om det dessutom är ett surdegsbröd med så lite vetemjöl och mycket rågmjöl som möjligt är det ännu mera GI-vänligt. Exempelvis: Anisbröd http://www.bakasurdeg.se/ShowRecepy.aspx?ID=953 men minska mängden sirap.


  • Skriven av Lena, 2011-03-14 21:11:05
  • Jag använder samma mjöl hela tiden, ett ekologiskt vetemjöl. Har haft lite bryderi vad gäller mängden eftersom jag inte har nån våg men jag har använt decilitermått och gått efter proportioner istället, så jag tror att det funkat ändå. Fördegen har varit ganska lös, men vare sig rinnig eller tjock, men det har verkligen inte kommit en enda bubbla. Efter ett tag har den luktat lite lera typ... Nu har jag satt igång en ny grund som jag hoppas stort på..


  • Skriven av Susanne, 2011-03-19 19:52:57
  • Har jag gjort helt galet nu... Jag ville inte bara ha vetemjöl i min fördeg, så jag tog 150g grahamsmjöl istället, tror du att det funkar? Jag läser och läser, men jag måste ändå fråga:
    jag har ikväll gjort min fördeg, måste jag vänta till i morgon kväll för att baka den? Eller finns det något som man kan göra för att skynda på det?


  • Skriven av Helena, 2011-04-08 00:01:56
  • Hej! Fick en surdeg av svärmor som jag skött lite på måfå utan mått etc och den har överlevt. Har nu läst massor på din sida och funderar över en sak. När jag väl fått igång fördegen kan man då ta en bit av denna och förvara i Kylen som en surdegsgrund?


  • Skriven av Lea, 2011-04-08 17:29:08
  • Hej din glade bagar`n:)!Vilken LYCKA att jag snubblade på din sida!Här i Finland äter vi mycket rågbröd och jag bara älskar o baka bröd själv också o provar gärna nya sätt att baka o testar gärna nya recept.Jag har gjort surdegsbröd innan också,men inte hade ja någon susning om att degen har så många alternativ på sig!!Jag bakar numera brödet mer än gärna själv eftersom allt bröd,det grova särskilt smakar rent ut sagt ingenting nuförtiden!Salt är det också.Och jag som alltid har tyckt att vi här har världens godaste o nyttigaste bröd!Jag är så besviken på dagens fabrikstillverkade bröd.Och det är många som håller med mig,så det ska bli en fröjd att få äta upp dessa goda surdegsbröd ja kommer att baka!Jag delar gärna med mig recept till gott surdeg till de som gillar baka bröd o har lite tålamod med det,eftersom detta är inget hastbak!Tack än en gång att du har velat sätta upp en fantastisk sida till oss alla bakglada entusiaster!Trevlig vår o ha`de`!


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-04-19 08:30:32
  • Hej Lea! Tack för alla fina ord och du får gärna bidra med några recept!
    Ha det bra!


  • Betyg:  5
  • Skriven av Fia, 2011-06-12 12:59:14
  • En sån bra sida/blogg! Jag är en glad men synnerligen amatörmässig brödbagare, ska genast testa detta med surdeg, det verkar skoj. Och inget är ju så gott som hembakat bröd. Tack för alla tips!


  • Skriven av isabelle carlsson, 2011-06-12 13:31:05
  • Fördeg, är inte det helt enkelt en nymatad surdegsgrund? Brukar mata min grund dagen innan o sen baka på de.


  • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-06-13 09:45:03
  • @Isabelle, Jo visst är det så. Då slipper man mata två olika men det gäller att komma ihåg att spara undan lite av fördegen.


  • Skriven av Annika, 2011-08-29 21:35:55
  • Hej!
    När det gäller rengöring av baktråg/assistent, så brukar jag ställa den i blöt och "diska" ur den med en bra "slickepott". Då slipper man degrester i diskborsten. Kanske är det många fler som kommit på detta- men jag tipsar ändå!


  • Skriven av martina, 2011-08-30 08:36:41
  • detta verkar jättekul, måste genast prova! :)


  • Skriven av carina, 2012-01-17 17:13:38
  • Hej!Undrar hur länge fördegen egentligen ska stå för att bli så bubblig som den ska va enligt bilderna här. Min har nu stått i drygt 12 timmar och det är lite bubblor på ytan, som skum. Men inte alls som mousse när jag rör i den. Kan det va det som är problemet då jag bakat alla mina misslyckade bröd. Vad ska jag göra, den är på rågmjöl./carina


  • Betyg:  5
  • Skriven av Fredrik "Gusten", 2012-05-25 04:09:25
  • Blir glad av att läsa alla kommentarer och ditt engagemang. JAG SKA ÄNTLIGEN BÖRJA BAKA SURDEG NU! =))) Kanske blir några tester på andra saker också. Typ pizzabotten m.m. Snyggt jobbat!


  • Skriven av Stig Strandberg, 2012-06-28 16:21:39
  • I många recept man hittar i kokböcker, googling m.m. står det allt som oftast att man ska köra i en mängd jäst men kan man skippa den helt och hållet? Det var väl ändå så det gick till förr i tiden?


  • Skriven av Flickan F, 2012-11-08 21:55:51
  • Fantastiskt bra att du ordnat denna sida! Rivet äpple fungerade bättre än honung. La även till lite färskpressad opastöriserad äppelmust - vilken fart det blev på jäsningen! Tack för alla tips!


  • Betyg:  5
  • Skriven av Denise, 2012-11-10 22:56:05
  • Så bra sajt! Lätta recept som inte avskräcker.


  • Skriven av Therese, 2013-10-12 14:13:52
  • Är inne på min första försurdeg och det går som hejsan! :) Min tyska hippiegranne har gjort surdeg i flera år, men hon har ingen surdegsgrund och fördeg. Hon använder bara samma skål till sitt bröd (diskar den inte utan låter bara degresterna torka) och sen blandar hon ihop degen och låter den jäsa. Mikroberna/jästen/vad-det-nu-är finns kvar i degresterna i skålen och startar processen varje gång.


  • Skriven av Micke, 2014-01-28 15:02:56
  • Detta var intressant :) Detta ska prövas, för denna typ av bröd är riktigt gott. Tack för utförliga beskrivningar och en finfin sida :)


  • Skriven av Oskar, 2014-01-29 22:04:37
  • Jag blev intresserad av att baka surdeg när jag såg detta: http://www.youtube.com/watch?v=W1AuF6s-ZKw han gör en del ganska annorlunda mot vad instruktionerna på denna sida beskriver, tex så har han ett tätslutande lock på sin burk för surdegsgrunden. Han gör inte heller någon fördeg. För och nackdelarna med det vet jag inte men nån får gärna förklara. En fördel är ju naturligtvis att man kan göra ett bröd under en och samma dag.

    Jag har själv gjort en grund i samma typ av burk med tätslutande lock som han har och den verkar må bra än så länge (3 dagar)

    Tack för en kul sida. Man börjar bli sugen att komma igång och prova nu efter att ha kollat runt på recept och annat här. :)


  • Skriven av Linnéa, 2015-04-01 19:35:27
  • Efter att ha gjort en surdeg efter denna sida i höstas som jag bakade med i ca 4 månader gjorde jag nu en surdeg på måfå, dock utan ekologiskt mjöl. Kan nu knepen och får till bröden topp utan något som helst recept:) Bara att ta vad man har och se till att hantera degen enligt de regler som står:=)


  • Skriven av Victoria, 2015-04-07 16:44:40
  • Min första surdegsgrund (råg) utvecklade sig bra, men fördegen, som stått i 9 timmar i 25 grader, har inga bubblor. Jag vet inte om den haft bubblor tidigare heller, då jag varit på jobbet sedan jag gjorde fördegen i morse. Jag har haft ett tätslutande plastlock, kan det vara problemet? Den stora plastbunken jag använder är från Tupperware och särskilt gjord för bakning och jäsning av deg. Det är meningen att locket ska "ploppa upp" när degen har jäst - vilket jag inbillade mig att det hade gjort då det satt lösare nu än i morse... Men ändå inga bubblor... Ska jag bara låta fördegen stå ett tag till eller kan jag tillsätta lite jäst och ändå baka nu...?


  • Skriven av AnnaK, 2016-07-05 17:31:52
  • Hej, satte en grund enligt ditt recept med lite honung. Dag 3 hade den blivit dubbelt så stor och bubblig. Dag 4 hade den sjunkit tillbaka, men hade kraftiga bubblor och luktade surt och gott. Så jag satte en fördeg enligt dina mått. När jas ser på dina bilder, verkar det som om degen ska hålla ihop lite bättre, min ser ut som i bild 1,


  • Betyg:  5
  • Skriven av Mia Bergstedt , 2017-07-24 22:44:48
  • Tack för en super bra sida. Har lyckats baka mitt surdeg (har försökt med ett annat recept från en annan sida förut, men inte lyckats). Bra beskrivning och bra recept. Det var första men absolut inte sista gången jag baka surdegsbröd från din sida. Tack igen:).


  • Skriven av Magnus Palm, 2018-02-24 11:49:35
  • Tre frågor:

    1) "Ekologiskt vetemjöl" i receptet, är detta siktat vetemjöl eller fullkorn?

    2) "Surdegsgrund" i receptet, ska denna vara nymatad (alltså bubblig), eller kan den lika gärna vara en vecka gammal?

    3) Jag brukar baka ganska små satser, mindre än ett kg färdigt bröd (bakmaskin). Hur stor fördeg tycker du passar per kg färdigt bröd?

    Efter att ha testat en del själv så funkar det bra med siktat, oekologiskt vetemjöl till fördeg, och icke nymatad surdegsgrund när man gör fördeg, men det kan ju hända att det blir ännu bättre om man gör annorlunda? T ex så har jag bakat enligt instruktioner från andra källor utan fördeg (i praktiken bara 1-2 msk nymatad bubblig grund). Det funkar, men absolut inte lika bra som din metod med fördeg.


  • Skriven av Chris Holliland, 2021-04-13 19:01:47
  • Hej, Jag är Engelskman och be om ursäkt i förhand för misstag i Svenska.
    Bra att lese om så många entusiastisk bagerar. Jag har bakat bröd i snart 50 år men inte såder erfaren men surdeg. Jag kann få en kultur på gång med mjöl och vatten, över sju dager och den fungera bra en stund - 3 eller 4 gång men då bli den lat. (Till dem som skrev att ingenting hände med surdeg grund jag andvend en liten klick (några gramme) och låt den stå en stund till). Just nu försök jag igen med surdeg Gotlands limpa.


  • Betyg:  5
  • Skriven av Åke Johansson, 2022-01-19 10:38:22
  • Hej, härligt men en bra hemsida om surdeg. Har bakar Baguette och Levain bröd med ett härliga resultat. Jobbar på förskola å det är väldigt uppskattat. Tripplar recepten med goda resultat.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen