Start > Recept: Mata vetesurdegsgrund

Mata vetesurdegsgrund

Portioner:
Källa: Bakasurdeg.se
Visa alla recept för: Bakasurdeg.se



Bakasurdeg Mata vetesurdegsgrund

Mata vetesurdegsgrund Mata vetesurdegsgrund 

Ingredienser:
20g surdegsgrund
50g Ekologiskt vetemjöl
50g vatten


Gör så här
En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. Jag matar min varje gång jag bakar. Om man bakar mer sällan är mitt tips att förvara surdegsgrunden i frysen, frys in i 100g (1 dl) portionsförpackningar. När man använder den sista matar man upp den till nya portioner och fryser in på nytt.

Beroende på om jag planerar att baka eller inte så matar jag olika mycket. Ska jag inte baka så häller jag ut den gamla surdegsgrunden så endast 20-50 g återstår.

Mata:
Blanda i mjöl och vatten i glasburken med vetesurdegsgrunden.
Rör om.

Om det är bra fart på surdegsgrunden kan man stoppa tillbaka den i kylen på en gång efter matningen. Är den lite trögare så låt den stå framme varmt tills den blivit bubblig och dallrig, (ca nio timmar).

Jag bakar minst en gång i veckan och matar min surdegsgrund i samband med detta.
Jag matar med ungefär lika mycket som jag använder.
Jag tar ca 100g av surdegsgrunden till en fördeg, se recept på fördeg. Sedan matar jag med 50g vetemjöl och 50g vatten.

Jag använder mig endast av vetesurdegsgrund, även om jag bakar rågbröd. Allt för att slippa extra arbete ;-). Rågsurdegsgrund fungerar ungefär på samma sätt, byt ut vete mot rågmjöl.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (47)


Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen