Start > Recept: Anis- och rågbröd

Anis- och rågbröd

Portioner: 4 st runda bröd
Källa: Saknas



Bakasurdeg Anis- och rågbröd

Anis- och rågbröd Anis- och rågbröd Anis- och rågbröd Anis- och rågbröd 

Ingredienser:

Fördeg:


IngrediensViktVolym
Surdegsgrund100 g1 dl
Ekologiskt vetemjöl150 g2,5 dl
Vatten 150 g 1,5 dl

Huvuddeg


IngrediensViktVolym
Manitoba cream 400 g 8 dl
Vetemjöl special 250 g 5 dl
Rågmjöl 150 g 3 dl
Mortlad Anis 2 msk
Grovhackad mix naturella nötter (Exotic fruit) 50 - 100 g 1-2 dl
Torr jäst 1/2 tsk
Vatten 470 g 4,7 dl
Havssalt 20 g 1 msk



Gör så här

Bakningen är updelad i tre delar. Del ett är fördeg, del två bearbeta degen och del tre gräddning.


Del ett, fördeg. Det tar ca 12 timmar för fördegen att bli klar så det är lagom att göra den kvällen innan om man ska baka på morgonen och grädda brödet mitt på dagen.

Om man har en digital köksvåg är ett bra tips att ställa assistentkitteln på köksvågen och sedan tillsätta ingredienserna en och en och nollställa köksvågen mellan varje ingrediens.


  1. Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten.
  2. Rör om, konsistensen ska vara som en trögflytande smet
  3. Täck med handduk, lock eller liknande. Låt jäsa ca 9-12 timmar i 20 - 26 grader. När fördegen är bubblig är den klar.

Del två, bearbeta degen.


  1. Värm 470g kallt vatten till 40 grader
  2. Blanda fördeg, mjöl, torrjäst och det värmda vattnet i assistentkitteln.
  3. Kör på låg hastighet i assistenten i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min
  4. Kör på mellan hastighet i ca 5 min, när degen börjar bli trådig och smidig så tillsätt anis, nötterna och saltet, kör ytterligare ca 2 min.
  5. Smörj en ca 10L plastlåda med 1-2 msk rapsolja. Tippa i degen och täck med locket. Låt jäsa ca 3 - 7 timmar i rumstemperatur tills degen jäst upp med minst 100%.
  6. När det är ett par timmar kvar tills degen jäst klart så är det dags att sätta in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.

Del tre, grädda brödet.


  1. Tippa ut degen på mjölat bord och mjöla degen. Dela degen i fyra lika stora delar.
  2. Grädda brödet i 10 minuter och sätt sedan in en ugnstermometer i brödet. Om brödet börjar bli bränt så sänk temperaturen.
  3. När innertemperaturen på brödet nått 97 grader är brödet färdiggräddat.
  4. Låt brödet svalna på galler.





Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (5)

  • Skriven av Tina, 2013-05-21 19:01:32
  • En fråga efter det att du delat brödet i 4 delar. Bearbetar du det? Viker in? Rundriver?
    Tacksam för svar!


  • Skriven av Urban , 2014-01-06 15:16:56
  • Hej,
    Saknar ugnstemperatur.
    Är det ingen jäsning på plåtarna?


  • Skriven av Kari T, 2014-09-12 07:40:36
  • Degen blev mycket kompakt? Följde receptet. Hushålls-maskinen började osa då det var tungt att veva runt degen. Något fel från min sida tro?


  • Skriven av AINA hurtig, 2014-12-12 19:05:28
  • Jag upplevde också att det blev för mycket mjöl, stabbig deg att bearbeta. Hade då i 2 dl ljummet vatten till och lite brödsirap. Jobbade in det. Jäste några timmar. Oj, så gott bröd det blev! Gjorde 2 brödlimpor, inte 4.


  • Skriven av Jenny, 2017-02-04 12:00:10
  • hej
    Saknar ugnstemperatur??
    Provar på att sätta ugnen på 250 för att sedan sänka till 200 efter tio minuter när termometern skall sättas...



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen