Start >
Recept:
Anis- och rågbröd
Anis- och rågbröd
Portioner: 4 st runda bröd
Källa: Saknas
Ingredienser:
Fördeg:
Huvuddeg
Ingrediens | Vikt | Volym | Manitoba cream | 400 g | 8 dl |
Vetemjöl special | 250 g | 5 dl |
Rågmjöl | 150 g | 3 dl |
Mortlad Anis | | 2 msk |
Grovhackad mix naturella nötter (Exotic fruit) | 50 - 100 g | 1-2 dl |
Torr jäst | | 1/2 tsk |
Vatten | 470 g | 4,7 dl |
Havssalt | 20 g | 1 msk |
Gör så här
Bakningen är updelad i tre delar. Del ett är fördeg, del två bearbeta degen och del tre gräddning.
Del ett, fördeg. Det tar ca 12 timmar för fördegen att bli klar så det är lagom att göra den kvällen innan om man ska baka på morgonen och grädda brödet mitt på dagen.
Om man har en digital köksvåg är ett bra tips att ställa assistentkitteln på köksvågen och sedan tillsätta ingredienserna en och en och nollställa köksvågen mellan varje ingrediens.
- Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten.
- Rör om, konsistensen ska vara som en trögflytande smet
- Täck med handduk, lock eller liknande. Låt jäsa ca 9-12 timmar i 20 - 26 grader. När fördegen är bubblig är den klar.
Del två, bearbeta degen.
- Värm 470g kallt vatten till 40 grader
- Blanda fördeg, mjöl, torrjäst och det värmda vattnet i assistentkitteln.
- Kör på låg hastighet i assistenten i 5 min, stäng av assistenten och låt degen vila 4 min
- Kör på mellan hastighet i ca 5 min, när degen börjar bli trådig och smidig så tillsätt anis, nötterna och saltet, kör ytterligare ca 2 min.
- Smörj en ca 10L plastlåda med 1-2 msk rapsolja. Tippa i degen och täck med locket. Låt jäsa ca 3 - 7 timmar i rumstemperatur tills degen jäst upp med minst 100%.
- När det är ett par timmar kvar tills degen jäst klart så är det dags att sätta in en baksten eller plåt i mitten av ugnen.
Del tre, grädda brödet.
- Tippa ut degen på mjölat bord och mjöla degen. Dela degen i fyra lika stora delar.
- Grädda brödet i 10 minuter och sätt sedan in en ugnstermometer i brödet. Om brödet börjar bli bränt så sänk temperaturen.
- När innertemperaturen på brödet nått 97 grader är brödet färdiggräddat.
- Låt brödet svalna på galler.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (5)
Andra populära recept inom samma kategori