Start > Recept: Tranbärsbröd med hasselnötter

Tranbärsbröd med hasselnötter

Portioner: 2 bröd
Källa: http://monkeyfence.blogspot.com/2011/09/tranbarsbrod-med-hasselnotter-och-lite.html



Bakasurdeg Tranbärsbröd med hasselnötter



Ingredienser:
Fördeg:
100 gram grundsurdeg
150 gram vetemjöl special
50 gram rågmjöl
200 gram vatten

Skållning:
2 dl fiberhavregryn (eller andra goda gryn)
2 dl kokande vatten

Huvuddeg:
Fördegen från innan
250 gram siktat dinkelmjöl
500 gram vetemjöl special
450 gram vatten

27 gram salt
2 dl torkade tranbär (jag använde sötade)
2 dl hasselnötter


Gör så här
Rör samman fördegen och låt den stå i rumstemperatur i 10-12 timmar. Det ska skumma rejät på ytan när den är klar.

Nu är det dags att börja med huvuddegen. Rör först samman skållningen på gryn och kokande vatten.

Börja sedan med huvuddegen. Häll ner fördegen i assistentens bunke och häll sedan på mjöl och vatten.

Låt maskinen gå i ca 5-8 minuter, beroende på hur väl degen utvecklar glutennätet. Prova gärna med fingrarna, degen ska vara seg och bilda trådar.

Låt degen stå och vila i 10-15 minuter, så den får en lite torr yta.

Då är det dags att blanda i godsakerna. Börja med skållningen så den hinner fördelas väl i degen. Fortsätt med salt, bär och nötter. Låt maskinen gå i ca 5 minuter totalt.

Häll sedan upp degen i en oljad bunke och sträck/dra den tre gånger med en halvtimmes mellanrum. Ställ sedan degen i kylen 10-12 timmar så att den utvecklar alla goda smaker.

Nu kan du baka av degen. Vill du göra enkla bullar, skär du bara småbitar av den (ca 70 gram) och drar ut dem en aning och bakar av dem i 250 graders ugn i 12-14 minuter.

Vill du hellre göra bröd, så dela degen i två och sträck ut degen till en stor platta. Var rädd om gasbubblorna. rulla samman degen och knip ihop den på slutet. Lägg på mjölad handduk mellan pappersrullar och låt jäsa 1-1 1/2 timme. Vänd upp dem på varm plåt och ställ dem i 250 grader varm ugn med vatten i en skål. Låt dem baka i 15 minuter och sätt sedan in en termometer och kör dem tills den visar 98 grader. Du kan behöva dra ner temperaturen en aning, beroende på hur ljusa/mörka du vill ha dem.

Ta ut dem och låt dem svalna innan du njuter, om du kan :-)




Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (2)

  • Skriven av pralin från matmedmera, 2012-02-23 13:00:41
  • Brödet ser fantastiskt ut.Mycket jobb men det värt allt möda. Jag bakar allt mitt bröd själv sedan 3 år. Det finns inget bättre en doft av nybakat bröd


  • Skriven av Eva från MonkeyFence, 2012-04-11 19:49:12
  • Tack så mycket, Pralin. Jag har hållt på drygt ett år nu och jag vill inte sluta. Det finns så mycket dom måste testas!



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen