Start > Recept: Dinkelbröd med vetekross

Dinkelbröd med vetekross

Portioner:
Källa: Supergott från Monkey Fence
Visa alla recept för: Supergott från Monkey FenceBakasurdeg Dinkelbröd med vetekrossIngredienser:
Skållning:
2 dl vetekross
2 dl vatten

Fördeg:
100 gram vetesurdegsgrund
200 gram vatten
150 gram vetemjöl special
50 gram rågmjöl

Huvuddeg:
Surdegen från innan
450 gram vatten
350 gram vetemjöl special
400 gram dinkelmjöl fullkorn
20 gram honung
25 gram salt

Gör så här
Dag 1, kväll
Koka upp vattnet och häll det på vetekrossen. Låt stå med lock under natten.

Blanda fördegen och låt den stå i rumstemperatur under natten. Ha plast eller lock över bunken.

Dag 2, morgon
Blanda surdegen med övriga ingredienser utom saltet. Kör i assistent i 5-8 minuter. Den här degen blidar gluten lätt eftersom det bara är vete i den. Låt den stå och vila i 5 minuter.

Häll ned saltet och kör i ytterligare 3 minuter.

Lägg över degen i en oljad bunke och dra den tre gånger under de första 90 minuterna. Jag brukar vika uppifrån, nerifrån, från vänster och höger. Sedan upprepar jag ett par gånger tills det inte går att göra fler gånger. Vila och upprepa två gånger till.

Låt degen vila svalt , ca 8 grader, under en dag, ca 8 timmar.

Häll upp degen på bakbordet och dela den i två, forma två längder på det viset du gillar att göra det och beroende på hur bra degen jäst innan så låt den jäsa 1-1,5 timme till eller ställ in bröden direkt i ugnen.

Ugn, 250 grader. Häll in 2 dl vatten på en oöm plåt och snitta bröden innan du ställer in dem.

Låt stå orörda i ca 15 minuter. Öppna luckan och släpp ut en del fukt så skropan blir knaprig, passa samtidigt på att sätta in termometern i brödet. baka tills innertemperaturen är 98 grader. Kolla under tiden färgen på brödet, sänk temperaturen till 220 när brödet ser fint ut.

Låt brödet vila en timme innan du skär upp det.

Naturligtvis kan du styra om schemat så du sätter fördegen på morgonen, huvuddegen på kvällen och sedan kan du baka färskt på morgonen. Lyckad helgfrukost.


Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (3)

 • Skriven av Karin, 2011-12-11 11:57:16
 • Hej och tack för en superbra sida! Surdegsbröd är vansinnigt gott och jag drömmer om att få lyckas en dag. Har försökt med surdegar ett par gånger nu och verkar få till grunden men av huvuddegen blir det bara pannkaka...

  Efter en dag brukar grunden bubbla finfint, men när jag tar den (på fjärde dagen) så är den rinnig i konsistensen men lever fortfarande, för så fort man rör i den börjar det bubbla. Är det då bättre att ta den tidigare?

  När jag provade dinkel/vetekross-receptet så verkade fördegen funka, eftersom den bubblade och luktade friskt. Körde huvuddegen 7 minuter i assistenten och den blev däremot väldigt lös och känns totalt oformlig, den flyter liksom ut i jäslådan och är kletig när jag ska vika in den. Ska den vara så, eller gör jag något fel? Är helt ny på surdegar så jag följer receptet slaviskt :) och vågar inte göra några avsteg på eget bevåg..!
  Tacksam för hjälp!


 • Skriven av Bakasurdeg.se, 2011-12-12 20:43:30
 • @Karin,
  1) ja, den är klar tidigare.
  2) Låter som att degen blivit för lös. Hemligheten med surdeg är att lära sig känna när degen är lagom fast/lös, när den jäst klar mm. Enda sättet är att prova sig fram och lära sig av misstagen. Så våga göra avsteg! Börja med enkla bröd typ baguette.
  Lycka till!
  /Daniel


 • Skriven av Micke, 2012-08-30 18:52:05
 • Hej,

  Tack för ett bra recept. Har precis gjort fördegen och skållat vetekrossen, men nu undrar jag när vetekrossen skall blandas i? Hittar inte det i receptbeskrivningen.

  Med vänlig hälsning,
  MickeKommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori
Matbloggstoppen