Start >
Recept:
Danskt rågbröd 2011
Danskt rågbröd 2011
Portioner: 3 stk
Källa: Lottes bästa bröd
Visa alla recept för: Lottes bästa bröd
Har du en bild på detta recept? Lägg till en bild till receptet!
Ingredienser:
"Surdegsstarter" från kyl eller frys 50 g
Vatten 200 g
Fint rågmjöl 120 g
Fint rågmjöl 500 g
Rågkross 1 kg
Manitoba cream (eller Specialvetemjöl) 350 g
Svagdricka 6 flaskor à 33 cl
Frön iallt 250g (solros, sesam, lin)
500 g fint rågmjöl
Jäst 25 g
salt 3 msk
Gör så här
Dag 1 på kvällen:
Förberedelse av surdeg:
50 g "surdegsstarter" från kylskåpet eller frysen
200 g vatten
120 g fint rågmjöl
Rör ihop ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar.
Dag 2 på morgonen:
Surdegen från igår
5 flaskor à 33 cl svagdricka
1 kg rågkross
½ kg fint rågmjöl
350 g specialvetemjöl eller Manitoba cream
Röras ihop och vilar övertäckt i köket (ovan på kylskåpet) 12 timmar.
Dag 2 på kvällen
Tillsätt:
1 flaska svagdricka
25 g jäst
½ kg fint rågmjöl
3 msk salt
250 g sesamfrön, linfrön och/eller solrosfrön i proportion efter önske.
Rör ihop noga.
OBS: Spara 50 g deg som "surdegsstarter" till nästa gång (i kyl eller frys)
Utbakning: Häll upp i tre 2 liters formar väl smorda med flytande margarin. Sätt tre andra formar eller hattar av alufolie ovanpå och
låt jäsa kallt (i kylen) tills nästa morgon.
Dag 3 på morgonen:
Gräddning:
Kolla att bröden har jäst fint upp. Om inte låt dem stå 1 timme i köket innan gräddning i ugnen. Låt hattarna ligga kvar på formarna och ställ dem in i ugnen
vid 200 grader i två timmar.
Ta bröden ur formarna och låt dem svalna inlindade i handdukar på galler.
Därefter ska de mogna till nästa dag i plastpåsar i kyl eller sval innan de ev. skivas och frysas.
Skriv ut receptet
Tipsa en kompis om receptet
Lägg till en bild till receptet
Dela med dig av denna sida:
Kommentarer (1)
Andra populära recept inom samma kategori