Start > Recept: Danskt rågbröd 2011

Danskt rågbröd 2011

Portioner: 3 stk
Källa: Lottes bästa bröd
Visa alla recept för: Lottes bästa bröd




Har du en bild på detta recept? Lägg till en bild till receptet!


Ingredienser:
"Surdegsstarter" från kyl eller frys 50 g
Vatten 200 g
Fint rågmjöl 120 g

Fint rågmjöl 500 g
Rågkross 1 kg
Manitoba cream (eller Specialvetemjöl) 350 g
Svagdricka 6 flaskor à 33 cl
Frön iallt 250g (solros, sesam, lin)
500 g fint rågmjöl

Jäst 25 g

salt 3 msk


Gör så här
Dag 1 på kvällen:
Förberedelse av surdeg:
50 g "surdegsstarter" från kylskåpet eller frysen
200 g vatten
120 g fint rågmjöl
Rör ihop ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar.
Dag 2 på morgonen:
Surdegen från igår
5 flaskor à 33 cl svagdricka
1 kg rågkross
½ kg fint rågmjöl
350 g specialvetemjöl eller Manitoba cream
Röras ihop och vilar övertäckt i köket (ovan på kylskåpet) 12 timmar.
Dag 2 på kvällen
Tillsätt:
1 flaska svagdricka

25 g jäst
½ kg fint rågmjöl
3 msk salt
250 g sesamfrön, linfrön och/eller solrosfrön i proportion efter önske.
Rör ihop noga.
OBS: Spara 50 g deg som "surdegsstarter" till nästa gång (i kyl eller frys)

Utbakning: Häll upp i tre 2 liters formar väl smorda med flytande margarin. Sätt tre andra formar eller hattar av alufolie ovanpå och
låt jäsa kallt (i kylen) tills nästa morgon.
Dag 3 på morgonen:
Gräddning:
Kolla att bröden har jäst fint upp. Om inte låt dem stå 1 timme i köket innan gräddning i ugnen. Låt hattarna ligga kvar på formarna och ställ dem in i ugnen
vid 200 grader i två timmar.
Ta bröden ur formarna och låt dem svalna inlindade i handdukar på galler.
Därefter ska de mogna till nästa dag i plastpåsar i kyl eller sval innan de ev. skivas och frysas.




Skriv ut receptet Skriv ut receptet Tipsa en kompis om receptet Tipsa en kompis om receptet Lägg till en bild till receptet Lägg till en bild till receptet

Dela med dig av denna sida:

Bookmark and Share


Kommentarer (1)

  • Skriven av Carina, 2019-08-28 20:54:32
  • Varför vill alla använda manitobacream? Varför inte satsa på ett riktigt mjöl från lokal kvarn, finns runt om i Sverige.



Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 


Andra populära recept inom samma kategori




Matbloggstoppen