Start > Mjöler > Kommentar om Manitoba Cream

Manitoba Cream, kommentarer och synpunkter

Manitoba Cream

Manitoba Cream - det mytomspunna vetemjölet

Manitoba Cream är sedan länge proffsbagarnas vetemjöl. Nu släpper Finax äntligen denna välbevarade yrkeshemlighet i butik. Det innebär att också du kan lyfta doftande matbröd ur ugnen - lika höga, saftiga och luftiga som i bageriet.

Manitoba Cream produceras i Sverige, men har sin historia och sitt ursprung på Kanadas vidsträckta sädesfält. Hemligheten är mjölets höga andel av solmoget vårvete. Detta ger inte bara en högre proteinhalt, utan också en kvalitet på proteinet som saknar motstycke på den svenska marknaden.

Sammantaget ger detta en högre glutenhalt som gör din deg extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre vilket gör dina bröd högre, saftigare och luftigare - jämfört med det traditionella vetemjöl som hemmabagarna hittills varit hänvisade till.

Manitoba Cream använder du till matbröd. Du kan baka precis som du brukar göra. Men allra bäst resultat får du efter en rejäl knådning.Betyg 5,0 av 1 röster
Kommentarer

 • Skriven av Inge Genväg, 2011-07-29 15:06:17
 • Inte bara rent mjöl i påsen, innehåler en hel del tillsatser.
  Se även här för mer diskussion kring detta mjöl: http://www.brodpassion.se/2010/05/vem-ska-man-lita-pa.html

 • Skriven av Markus@larobenoire.se, 2011-09-03 23:22:55
 • Jaha.. J Hedh gjorde en Paganini. antar att Saltås eko står tämligen ensamt som relativt tillgängligt "fin mjöl". Känns aningen ruttet att gång på gång bli blåst av producenter med en bananflugas känsla för moral...

 • Betyg:  5
 • Skriven av Anders, 2011-10-23 16:10:38
 • Okej, de har tillsatt extra gluten, eftersom det inte är "riktigt" Manitoba cream i påsen. Gluten kan man framställa själv genom att under rinnande vatten knåda en deg på vatten och vetemjöl i ett durkslag under rinnande vatten. -Svårare än så är det inte.
  Så de har tillsatt extra gluten; so what? Vill man ha ett ekologiskt hemgjort manitoba cream kan man alltså göra eget extra gluten av Antroposofmjöl (Saltå Kvarn) eller ICAs 'I love Eco' etc., och tillsätta i baket. Amylas och askorbinsyra tillsätter nästan alla producenter. Om du vill ha extra amylas i din ekologiska deg (om det inte är tillsatt i mjölet redan) kan du spotta(!) lite i degvätskan. Konstigare än så är det inte. Jag tycker att Finax Manitoba Cream är ett sagolikt bra mjöl. Den höga glutenhalten gör att brödet får höjd, jag kan ha mycket mycket mer fullkornsmjöl i utan att det smular sönder.
  Det är dessutom enklare än att göra eget gluten och tillsätta, och bra mycket trevligare än att spotta i degvätskan. Om det fanns ett Manitoba Cream gjort på ekologiskt vete skulle det vara kalas.


Lägg till en kommentar


Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 
Matbloggstoppen