Start > Vad är surdeg? > Kommentar om Vad

Vad, kommentarer och synpunkter

Vad

Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur. Mjölksyrebakterierna och jästsvamparna producera mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, aromämnen och koldioxid. När man gör en surdeg blandas vete- och/eller rågmjöl med vatten till en lös deg som får stå och jäsa i rumstemperatur


Som hjälpmedel för att få igång jäsningen kan olika frukter blandas i surdegsstarten t ex äpple, vindruvor, russin och torkad aprikos mfl

Man kan baka surdeg med en mindre mängd eller helt utan jäst.

Olika sorters surdegsbröd.
Det finns oändligt många recept på surdegsbröd. Det vanligaste är att man gör en surdegsgrund på råg eller vetemjöl. I norra och östra Europa är ofta brödet syrligt och mörkt och det framställs väldigt förenklat genom att jäsa degen kallt. I södra Europa, ser man ofta ljusa surdegsbröd som inte är speciellt sura. De jäser degen varmt och under en kortare tid.








Kommentarer


Lägg till en kommentar


Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 
Matbloggstoppen