Prenumerera
|
Kontakta oss
|
Om Bakasurdeg.se
|
Översikt
Start
>
Vad är surdeg?
>
Kommentar om Vad
Vad, kommentarer och synpunkter
Vad
Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur. Mjölksyrebakterierna och jästsvamparna producera mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, aromämnen och koldioxid. När man gör en surdeg blandas vete- och/eller rågmjöl med vatten till en lös deg som får stå och jäsa i rumstemperatur
Som hjälpmedel för att få igång jäsningen kan olika frukter blandas i surdegsstarten t ex äpple, vindruvor, russin och torkad aprikos mfl
Man kan baka surdeg med en mindre mängd eller helt utan jäst.
Olika sorters surdegsbröd.
Det finns oändligt många recept på surdegsbröd. Det vanligaste är att man gör en surdegsgrund på råg eller vetemjöl. I norra och östra Europa är ofta brödet syrligt och mörkt och det framställs väldigt förenklat genom att jäsa degen kallt. I södra Europa, ser man ofta ljusa surdegsbröd som inte är speciellt sura. De jäser degen varmt och under en kortare tid.
Kommentarer
Lägg till en kommentar
Kommentar
Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
Sök recept
Varför surdeg?
Vad är surdeg?
Hur börjar man?
Recept...
Recept med bilder
Recept för källor
Recept A-Ö
Köpa surdegsbröd
Böcker
Bloggar
Länkar
Mjöler
Tillbehör
Tips
Parlör
Videoklipp
Forum...
Baktankar
Frågor & svar
Övrigt
Lägg till recept
Lägga till butik / bageri
Baka surdeg finns nu på facebook!
Kategorier
Ljusa bröd
Mörka bröd
Grova bröd
Fruktbröd
Smaksatta bröd
Skållade bröd
Söta bröd
Gott med bröd
Gott till bröd
Senaste recepten
Skållat surdegsbröd
Parmesan Bröd
olivbröd
Anis- och rågbröd
Tranbärsbröd med hasselnötter
Dinkelbröd med vetekross
Baguette
Danskt rågbröd 2011
Tekakor på surdeg
Bakasurdegs ljusa
Populäraste recepten
Levainbröd
Baguette
Levain bräck
Bakasurdegs ljusa
Dinkel levain
Grahamsbröd
Poolish
Grovt vardagsbröd
Anis- och rågbröd
Tekakor på surdeg
Receptkommentarer
Varför kallas det bräck?
Jag är ny på surdegsbak och har en rågsur som blev kano
Jag är ny på surdegsbak och har en rågsur som blev kano
Hej, tack för många bra recept! Använder din sida ofta!
Hej, härligt men en bra hemsida om surdeg. Har bakar Ba
Hej, Jag är Engelskman och be om ursäkt i förhand för m
Inte dumt alls :)
Senaste foruminläggen
Vilket bättre mjöl
Slemmigt svamplock ocanpå surdeg
Varför blir degen "klistrig"?
Surdegjäsning i olika miljöer
Bakform
Köpa spannmål
Mindre surt?
Protein surdegsbröd?
Surdegen dubbleras ej
Mjuk skorpa
Senaste tipsen
Bensbyns brödbutik och café
Kaffestugan i Böda
Lokal
Björkaholms Bakarstuga
Stensö Hembageri
Övriga kommentarer
Everything is very open with a really clear description
Greetings! Very useful advice within this article! It i
Fantastic goods from you, man. I have understand your
Vid större degar (4 limpor och uppåt) använder jag 35 c
Taggar
baka surdeg surdegsbröd bröd levain kultur surdegsgrund recept