Start > Parlör > Kommentar om Baker's percentage

Baker's percentage, kommentarer och synpunkter

Baker's percentage

Baker's percentage, på svenska ungefär bagarens procent eller bagarprocent, är ett sätt att visa proportioner på när man bakar bröd. Procentsatsen är egentligen ett förhållande där ingrediensernas vikt uttrycks i förhållande till mängden mjöl som används. Exempelvis, om ett recept säger 1 kg mjöl och ½ kg vatten, är den motsvarande procentsatsen 100% och 50%.

Ett vanligt förekommande förhållande är 100 % mjöl, 60 % vatten eller annan vätska, 1 % jäst, 2 % salt och 1 % olja, fett eller smör. Metoden gör även det enklare att jämföra hur torrt, salt, sött ett recept är, och så vidare.

Exempel

Ett recept innehåller följande ingredienser:
100% mjöl
35% vatten
35% mjölk
4% färsk jäst
1.8% salt
Formeln för att få ingrediensernas vikt när man vet mjölvikten är då följande:
X = mjölvikt
0.35 * X = vattenvikt
0.35 * X = mjölkvikt
0.04 * X = jästvikt
0.018 * X = saltvikt
Om bagaren använder 1 kg mjöl, skulle receptet innehålla:
1 kg mjöl
0.35 kg vatten (350 gram)
0.35 kg mjölk (350 gram)
0.04 kg jäst (40 gram)
0.018 kg salt (18 gram)

Källa: Wikipedia Baker's_percentage





Kommentarer

  • Skriven av Katten Vera, 2012-11-25 18:07:41
  • jaaa, procent är inte lätt! Av en klump deg kan du nämna andelarna i procent. Har du till att börja med angett att det är 100% mjöl i klumpen så kan du du inte ha något annat i stackars degen...så vad gäller det egentligen?


Lägg till en kommentar


Kommentar

Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
 
Matbloggstoppen