Start > Böcker

Böcker

Bookmark and Share

Har du några tips på böcker? Kontakta gärna oss via formulär eller via mejl webmaster(a)bakasurdeg.se

Bourke Street Bakery

Suitable for both novice home baker and professionals of the crust and crumb world, this book features 90 of the creations of Bourke Street Bakery.

Bröd

Ett sinnligt praktverk om bakning som utan tvekan kommer att bli klassiskt. Bagerimästaren Hedh förmedlar sina kunskaper med en unik kombination av bredd och djup.

Så löd motiveringen när Jan Hedhs bok utsågs till vinnare av Årets Svenska Måltidslitteratur 2004 i kategorin Bröd och andra bakverk. Nu utkommer denna överdådigt vackra bok i kartonnage!

Jan Hedh arbetar sedan några år med att utveckla brödbakningskonsten i Sverige. Här har han samlat recept på de bröd som han tycker speciellt mycket om, främst matbröd av alla de slag: olika surdegsbröd, baguetter och ciabatta, bagels och pitabröd, dinkelbröd och kastanjebröd, jordärtskocksbröd, blåbärsbröd, citronbröd och rågbröd, men också engelska muffins, franska chokladbröd och skånsk äppelkaka.

Bröd & kaffebröd : baka på riktigt med Jan Hedh

"Nybakat bröd till frukost, lunch och middag borde vara en rättighet i den mänskliga tillvaron! Bevare oss för bröd i plastpåsar med konserveringsmedel och tillsatser, bröd ska vara färskt och nybakat, det är då det är som bäst och smakar som det ska!"

Idag finns det inte ett bageri i varje hörn som det gjorde förr, och i takt med att vi mer och mer börjar ifrågasätta vad stormarknadsbrödet och andra matvaror innehåller har brödbakandet hemma fått en renässans. Då är det läge för ännu en brödbok av Jan Hedh efter succén från 2004. Denna gång även med söta bröd.

Återigen har Jan Hedh samlat recept på klassiker och mer okända brödtyper, svenska och utländska, i ett praktverk som doftar nybakat; ett 80-tal bröd och knäckebröd, och nästan lika många kaffebröd.

Här förmedlar han sin kärlek till konsistenser, dofter och texturer; lika sinnligt som han beskriver hur härligt ett wienerbröd smälter i munnen, lika fördömande är han mot allt som inte är äkta vara och han skräder inte orden i sina omdömen om det industritillverkade och konstgjorda: " den smörja som kallas för vaniljkräm på många ställen och är kallrörd med modifierad stärkelse och vanillin och en massa andra hokus pokus-ingredienser som inte har ett dugg att göra med riktigt kokt vaniljkräm."

Inspirerad av sin barndoms bakverk, resor och möten med berömda bagare strör han anekdoter omkring sig om bakverk han njutit genom livet. Här möter vi en Jan Hedh på gott humör och med en härlig humor: "Italienskt bigabröd passar till all mat utom till surströmming, där jag vill ha norrländskt tunnbröd och snaps och kall öl."

Bröd : från bagels till tunnbröd

Njut av eget nybakat bröd!

Bakar du själv får du ett mycket nyttigare och godare och framför allt färskare bröd, jämfört med det du köper i affären. Bagaren och brödkreatören Göran Söderin delar med sig av sina proffsknep om skållning, bakning med fördeg och surdeg, ångbakning och mycket annat. Eller kortare uttryckt: Hur du får smakrika, saftiga och höga bröd med fin skorpa!

Bröd från bagels till tunnbröd innehåller närmare 60 brödrecept, från ljusa bröd som bagels, croissanter och franskt lantbröd till mörka bröd som kavring och danskt rågbröd. Här hittar man också recept på surdegsbröd och matiga läckerheter som jalapeño- och cheddarbröd, focaccia, tomatbröd m.m., och sist men inte minst knäckebröd i olika varianter.

I bokens faktakapitel beskrivs olika mjölsorter och deras speciella egenskaper, liksom olika typer av jäsning och hur man gör för att få höga, fina bröd. Ett bra tips är t ex att göra en fördeg som får jäsa över natten, så blir brödet både godare och luftigare.

Recepten är utformade så att de passar både nybörjaren och den mer erfarne bagaren. Den som är ovan ska lätt förstå principerna för hur brödbakning går till, och för den som är mer erfaren är recepten tänkta som en inspiration till nya sätt att baka. När man väl har lärt sig grunderna kan man experimentera i all oändlighet!

Bröd från Brunkebergs Bageri

Tips och recept från en passionerad proffsbagare

Nästan lika viktigt som att brödet är gott och vackert är att man äter det i rätt sammanhang. Bröd och mat hör ihop och förhöjer varandra på samma sätt som mat och en passande dryck gör. Därför utgår Heléne Johansson från situationen och måltiden när hon presenterar sina allra godaste matbröd. Som frukt- och nötbrödet, ett optimalt bröd till dessertost, särskilt stark grönmögelost, och svartbrödet som passar till alla rätter där nubben har en självklar plats samt sesam- och linfröbrödet som passar extra bra till asiatisk mat.

Recepten är indelade i avsnitten Frukost, Middag, Fest och På väg. Dessutom finns många användbara praktiska tips och knep från fullblodsproffset Heléne till alla entusiastiska hemmabagare. Allt från hur man knådar, jäser, kryddar och gräddar degen till hur man förvarar, serverar och njuter av den egna skapelsen: det färdiga brödet.
"Jag har bakat mina recept tusen gånger och vet att de fungerar. Jag vet också vad folk frågar efter och vad de vill veta om bröd. Men det här är inte bara en receptbok, det är även en bok om mina ambitioner och tankar kring kombinationen bröd och mat, råvaror, kvalitet och så vidare. Förhoppningsvis kan den också inspirera läsaren till att baka egna spännande bröd utifrån mina grundrecept."

Bröd hemma

En slev, en bunke och en ugn fler redskap behöver du inte för att baka ditt eget supergoda bröd!
Trenden inom brödbak går mot det enkla och här går Mette tillbaka till grunderna och visar det ursprungliga, avskalade sättet att baka bröd. Tricket för lyckade matbröd är lite jäst och lång jäsningstid en utmärkt möjlighet att till exempel få nybakt bröd till frukost! Du får också lära dig hur enkelt det är att lyckas med surdegsbrödet och dessutom bjuder Mette på goda tillbehör till ditt nybakade bröd marmelad, färskost, röror...
Mette sprider här sin entusiasm för brödbak med full kraft det är roligt att baka och med den här boken också enkelt att lyckas!

Brödboken : lyckas med dina matbröd

Lär dig att baka det godaste brödet!

Oktoberbaguetter, pumpafröbullar och till och med färskost får du lära dig att göra i denna ljuvliga brödbok där läckra recept varvas med inspirerande bilder.

Mette Ankarloo har jobbat som matskribent i snart 20 år, med framgångar som Medelhavsmat för svenska kök och Salsa & dip, på sin meritlista. I boken lär hon, tydligt och inbjudande, dig allt om hur lätt det faktiskt är att lyckas med allt från surdeg och långjäsning till mer snabbfixade små mästerverk. Läs, baka och njut!

Enklare bröd : Recept på knådfria bröd med och utan surdeg

Martin Johansson följer upp succén Surdegsbröd som sålt i 35 000 exemplar.

Enklare bröd handlar om bröd som alla kan baka, när som helst och var som helst. Det enda som behövs är en ugn, eller i något fall inte ens det. Med lite tid och en gnutta finurlighet kan du baka fantastiska bröd utan vare sig degblandare eller världens starkaste armar. Några av bröden sköter sig själva medan du sover du rör snabbt ihop degen på kvällen och skjutsar in den i ugnen när du kliver upp på morgonen. Hämta tidningen, sätt på kaffet och vips så är frukostbrödet också klart! Andra bröd jäser inte lika länge och kan bakas på en eftermiddag. Gemensamt för alla bröd är att de får sin smak och karaktär i jäsningen och bakningen, inte av tillsatser och märkvärdiga ingredienser.

Bland recepten finns alla sorters bröd: ljusa och mörka, mjuka så väl som hårda, bullar och Martins mormor Stinas fenomenala jästpulverskorpor. Boken är riktligt illustrerad och flera av recepten innehåller steg för steg-bilder.

Local Breads

Shares the author's experiences travelling throughout Europe in search of the best artisan breads. This title features recipes to make new-wave sourdough baguettes with spelt, flaxseed and soy, and also an enormous country loaf that has earned the Indicazione Geografica Protetta (IGP), a government mark reserved for the prized foods and wines.

One more slice : surdegsbröd, pizza, pasta och söta bakverk

Äntligen är den här - Leilas nya bakbok. One More Slice är lika vacker och delikat som sin föregångare A Piece of Cake. Läs mer och köp boken för bara 189 kr i Bokklubben Mat & Dryck!

Nu kommer uppföljaren och andra delen av Leila Lindholms omåttligt populära bakbibel "A piece of cake". Andra boken "One more slice" tar vid där "A piece of cake" slutar. Nu gör Leila en djupdykning i hur man bakar sitt eget surdegsbröd, gör hembakad pizza och man lär sig göra sin egen pasta från grunden. Dessutom är det mängder av smarriga recept i kapitel som pannkakor & våfflor, say cheesecake, brownies & blondies, boulangerie och american pie. Precis som i förra boken är det genomgående grundrecept som enkelt förvandlas till många olika smakvarianter. Så det är lätt att hitta sina egna favoriter.

"One more slice" erbjuder recept som passar året runt till både vardag och kalas. Fotografier av Wolfgang Kleinschmidt. Leila bjuder också på massor av tips och läsning för den som vill utvecklas och lära sig smarta knep i köket, oavsett om man är en van hemmabagare eller nybörjare. Med "One more slice" blir du garanterat kung eller drottning i köket!

Smaker från Saltå kvarn : maten brödet kakorna

Här är den första boken om Saltå kvarn! En underbart vacker kokbok med ca 145 recept på all mat du kan laga utifrån Saltå kvarns produkter. En kokbok som även berättar om Saltå kvarns filosofi och historia och om det vackra trädgårdskaféet, där bagare Manfred håller kurser. Allt ackompanjerat av härliga foton av mat och miljö.

Det råder en hälsotrend i Sverige just nu. Fullkorn, surdeg, bönor, GI-metoden... Och samtidigt är oron för miljön stark. Mitt i allt detta finner vi Saltå kvarn utanför Södertälje, som sedan 60-talet har sålt fullkornsprodukter gjorda av biodynamiskt odlade spannmål. Plötsligt har de blivit helt rätt! Deras produkter finns i Konsum och ICA-butiker över hela landet.

Bokens recept fördelar sig på tre avsnitt: Mat, Bröd och Kakor. Du får bl a lära dig att baka en surdeg enligt konstens regler. Du får veta skillnaden mellan olika ärtor, frön och nötter. I avsnittet Matnyttiga termer reds olika begrepp ut.

Surdegsbröd : recept och tips från en hemmabagare

"Jag älskar bröd. Sedan några år bakar jag också allt vårt bröd själv. Oftast med surdeg. Jag bakar klassiska rågbröd, men även ljusa bröd. Många tror att surdegsbröd alltid är mörka, hårda och kärva. Så är det inte. Några av mina bästa bröd är höga, luftiga bröd som jag bakar på surdeg av vete."

Att baka med surdeg är hur enkelt som helst och samtidigt världens mysterium. Surdegsbröd är en användbar och praktisk kokbok för dig som vill baka ditt eget surdegsbröd. Den reder ut begreppen kring surdeg, tar upp olika sorters degar, visar hur man startar och matar en surdeg och ger råd om hur man bakar med den för bästa resultat. Här finns recept på ljusa, mellanmörka och mörka bröd samt några specialbröd. Förutom väl testbakade recept, underhållande texter och tips får du en ordlista över användbara baktermer.

Martin har även en blogg, Pain de Martin med mycket och bra information om surdegsbakning.

The Complete Sourdough Cookbook for Camp, Trail, and Kitchen: Authentic and Original Sourdough Recipes from the Old West

From the right "starter" to delicious sourdough goodies, this book offers one of the most significant collections of sourdough recipes ever to be tested. Many recipes have been adapted for the hunter and camper and can be cooked in the camp stove, over the campfire, or in the most modern of kitchens.

The Sourdough Bread Bowl Cookbook: For Parties, Holiday Celebrations, Family Gatherings, and Everyday Meals

Gourmet chef John Vrattos and bestselling food writer Lisa Messinger guide the reader through the process of carving out a bread bowl and filling it with dozens and dozens of recipes. Includes dishes specially developed by San Francisco's top chefs.

Wild Sourdough: The Natural Way to Bake

We have to thank the ancient Egyptians for the sourdough bread we know today. "Wild Sourdough" is a hands-on and highly practical guide to sourdough bread-making at home. With more than 45 easy-to-follow sourdough recipes, written specifically for home-bakers, "Wild Sourdough" invites you to go back to basics, using flour, water and salt then add in feta, walnuts, dried fruit or figs to create your own unique loaf. It uses natural fermentation techniques to create simple, wholesome and preservative-free, sourdough bread. "Wild Sourdough" boasts over 50 mouth-watering recipes, including: Crusty Semolina Sourdough; Pain au Levain; Black Rice Sourdough Ciabatta; Sourdough Pain de Mie; Qunioa Spelt Sourdough; Haloumi and Mint Sourdough; Sweet Potato and cheddar Sourdough; Potato, Oilve and Sage Sourdough; Walnut Sourdough; Feta and Chilli Sourdough; Bitter Chocolate, Cranberry and Pistachion Spelt Sourdough; Currant, Orange Candied Peel and Fennel Rye Bread; Sourdough Turkish Bread; Authentic Sourdough Boiled Bagels; Sourdough Chocolate Cake or Cupcakes Ices with Dark Chocolate Ganache; and, Sourdough Christmas Cake.
(Bookdata)
Matbloggstoppen