Start > Frågor & svar

Frågor & svar

Bookmark and Share


Lägg till ny tråd

Hård skorpa

Hur gör jag för att brödet ska bli lite mjukare
Läs/skriv kommentar (0)

Vilket bättre mjöl

Har bakat med surdeg i flera år och det blir oftast bra. Men, skulle vilja använda mig av bättre mjöl än det man köper i vanliga butiker där allt är raffinerat. Någon som kan rekommendera en sida eller ställe som säljer bra grejer? Tack på förhand!
Läs/skriv kommentar (1)

Varför blir degen "klistrig"?

Hej, Jag tycker det är svårt att veta hur länge man ska blanda degen. Jag ser aldrig några glutentrådar... :) Ofta släpper degen fint från kanten, men två sekunder senare är det en seg klistig deg. Vad hånder? Har jag då blandat för länge, eller för kort tid? Hur vet jag att degen är färdigblandad? Och hur vet jag att det inte behövs mer mjöl?
Läs/skriv kommentar (1)

Surdegjäsning i olika miljöer

Hej, jag har använt "samma" surdegsgrund i närmare tio år tillsammans med ett recept där man gräddar brödet i järngryta. Min fråga gäller jäsningen. Jag långtidspendlar mellan Uppsala och Gotland. Tar alltid med mig surdegsgrunden och fortsätter att baka - ändå uppför sig degarna helt olika. I Uppsala jäser degen i grytan till dubbla storleken, så att den nästan lyfter grytlocket. På Gotland är det knappt styrfart i jäsningen. Självklart är ugnarna olika och mjölet klan vara av olika märken, men nu har jag tagit med mig mjölet från Uppsala. Resultatet är det samma: mer kompakta bröd, med högst10-15 procents jäsningsökning av degmassan. Finns det variabler som lufttryck, fuktigheteller liknande som kan påverka? Är det utifrån samma resonemang skillnad att jäsa bröd på Skånes slättland eller i de jämtländska fjällen?
Läs/skriv kommentar (0)

Köpa spannmål

Hej alla, Undrar om någon av er har köpt svenskt durum som spannmål för att mala i hemmakvarnen? Som jag förstår det odlas durumvete i Skåne och på Gotland men jag hittar ingen som säljer annat än färdigmalet mjöl. Är lite nyfiken på hur det skulle bete sig och det är alltid roligt att mala själv om det går.
Läs/skriv kommentar (1)

Mindre surt?

Hej, jag undrar om det finns något man kan göra för att brödet ska smaka mindre surt? Barnen gillar inte den sura smaken... Jag vet att det ska smaka lite surt, men går det att minska? Tack på förhand :D Gunilla
Läs/skriv kommentar (2)

Surdegen dubbleras ej

Hej, Jag har nu haft min surdeg några månader. De flesta recept jag följt eller kollat på Youtube uppmanar de att surdegsgrunden ska minst dubbleras. Min kommer upp på strax över hälften av sin höjd (x1,5 sin totala höjd - om ni förstår). Frågan är ju vad jag gör för fel. Jag använder min surdeg (ca 25-50g) och sen 100g vatten/ mjöl som jag matar den med. Gör exakt på samma sätt som många andra men det blir aldrig dubbla storlek eller mer som man hört andra få. Vad gör jag för fel/ vad är det jag inte tänker på? Pga det (tror jag) får inte mitt bröd den höjd man strävar efter...
Läs/skriv kommentar (0)

Mjuk skorpa

Kan man baka om brödet lite i efterhand för att få skorpan knaprig igen om den har mjuknat?
Läs/skriv kommentar (1)

Torrt surdegsbröd

Varför blir mina surdegsbröd torrs, gör allt enligt beskrivning
Läs/skriv kommentar (0)

Möglig surdeg?

Jag har en rågsurdeg som jag gjorde för ca 2år sedan och som jag använder då och då. Det kan gå ett tag mellan baktillfällena och då förvarar jag degen i kylskåp, vilande. Under senaste viloperioden har det dock bildats en grå hunna och en brun vätska på ytan. Det luktar lite skarpt men inte direkt mögellukt. Är det bara att blanda ihop eller ska degen kasserad?
Läs/skriv kommentar (0)

Göra liten deg, vad ska jag tänka på?

Hej! Jag gillar färskt bröd men det går inte åt så mycket här så jag skulle vilja göra ett litet bröd istället för att frysa in överskottet. Funkar det att tex halvera ett recept rakt av? Blir jästiderna annorlunda med en mindre deg?
Läs/skriv kommentar (1)

Köpa ny ugn, vilken ska jag välja som passar till att baka surdegsbröd

Dessa nya ugnar med ångfunktion går bara upp till 230 grader. I alla recept på surdeg så ska ugnen värmas upp till 250 grader. Ska jag välja en vanlig varmluftsugn, med ångpuff, eller det skulle fungera med en sån ångugn som bara blir 230 grader varm som högst?
Läs/skriv kommentar (2)

Flygresa

I vintras gjorde jag en surdeg enligt Martins surdegsskola. Det gick utmärkt och det blev många goda bröd. När jag senare skulle bege mig utomlands i några månader fick den naturligtvis följa med. Men- min älskade surdeg dog! Hur jag än försökte så var det inte minsta liv i den. Tål inte en surdeg en 4 tim flygresa?
Läs/skriv kommentar (1)

Hårt skal och mjuk insida, hjälp!

Hej! Jag trodde att jag hade förstått hur jag fick till surdegsbröd på råg. Den jäser fint i omgångar i en icke-låst glasburk. Den växer fint och allt verkar gå enligt recepten. Det fungerade fint en gång, men nu blir skalet hårt gång på gång och insidan alldeles mjuk, vet någon här varför? tack
Läs/skriv kommentar (0)

Glutentrådarna försvinner

Hej. Jag har en del erfarenhet av surdegsbakning och har fått väldigt bra resultat när jag följer recepten på denna sida. Så tack så mycket. Däremot har jag stött på problem när jag har experimenterat lite själv och undrar om nån har svaret på vad det kan bero på. När jag har startat egna surdegar har det hänt några gånger att allt ser bra ut till en början, den börjar leva och bubbla. När jag sen ska baka med kulturen och blandar i mer vatten och mjöl, och salt efter att degens arbetats, så ser det bra ut vid själva blandandet. Sen börjar problemet, jäsningen tar lite längre tid och när det är dags för själva bakandet är glutentrådarna borta. Vad kan det bero på att glutentrådarna försvinner? Kulturen är sen inte användbar, har testat att spara lite av degen och blanda en sats, men samma problem återkommer. Någon som har en aning?
Läs/skriv kommentar (2)

Vilken assistent använder ni?

Jag har en kitchen aid hemma som jag använder när jag bakar. Men de flesta surdegsdegar jag har testat börjar vandra uppåt efter två minuter och sen har jag och assistenten ett litet krig eftersom jag helst vill ha degen kvar i skålen. Degen blir också "hård" ganska snabbt och det gör det svårt att få in saltet om jag inte lägger i det efter några få minuter. Vad har ni för assistenter? Har ni liknande problem?
Läs/skriv kommentar (2)

jäser för mycket

jag har problem med att min surdeg är lite för potent. bakar (t ex) grovt rågbröd i formar på bara grovt rågmjöl. gör en fördeg, sen ett steg 2 med mer mjöl och vatten (kallt eller ljummet spelar ingen roll), sen steg tre med än mer mjöl och vatten, brukar ha i fikon och valnötter eller typ solrosfrön. när jag har har fördelat degen i formar (formen) så jäser det som sjutton. alltså jag måste verkligen passa för att det inte ska jäsa över… ofta hinner jag inte värma ugnen innan brödet har jäst farligt högt (farligt ur ugnsrengöringssynpunkt alltså). jag vill gärna göra rågbröd som är som såna där man köper, typ kung markattas grovt rågbröd, mina blir mycket mer luftiga, inte ihåliga men inte alls kompakta. någon som har en idé om vad det kan bero på?
Läs/skriv kommentar (0)

Spricker inte i snitten utan under botten

Jag brukar baka kallaste surdegsbröd a la Sébastien Boudets youtubefilm om att baka surdegsbröd på mindre än 6 minuter. Det blir goda bröd men jag har ett estetiskt problem. Jag jäser i låda i kyl i avlånga jäskorgar, stjälper upp på plåt och snittar, sedan in i ugnen. Problemet är ar mina bröd tenderar växa på undersidan och inte så mycket där jag snittat dem. Det är som om den del av skorpan som legat mot korgen är lite stel och hård, det blir liksom en kant i sidan på bröden. Har testat snitta olika djupt. Vad kan detta bero på?
Läs/skriv kommentar (1)

Snabbfrysa jäst deg

Går det att snabbfrysa en redan färdigjäst deg, och sedan tina upp den igen när det ska gräddas. Jag gjorde en sats för ciabatta men jag vill inte grädda allt på en gång.
Läs/skriv kommentar (0)

Hur länge kan man ha steg två i kylen...

Har blandat surdegsgrund 50g med 125 vatten och 125 vetemjöl. Det fick stå framme i tre timmar, men fick åka in i kylen och blev ståendes där i tre dagar. Kan jag plocka ut den ur kylen, låta den stå i rumstemp ett par timmar och fortsätta med steg 3 tro? Eller har jag skapat mer surdegsgrund och får börja om? Någon som har erfarenhet?
Läs/skriv kommentar (0)

Baka i ångugn

Hej. Kan man göra surdegsbröd i ångugn? Min ångugn går inte att få varmare än 230 grader och de recept jag hittat ska ugnen upp i 260 grader.
Läs/skriv kommentar (1)

karlsbadsbulle med surdeg?

Hej. Jag skulle vilja veta om man kan baka kalrsbadsbullar med surdeg och isåfall hut man gör? Recept? Tack på förhand. Sara
Läs/skriv kommentar (0)

Hård botten på brödet

Jag har de två senaste gångerna misslyckats totalt med mitt surdegsbröd då botten har blivit stenhård och även ytan lite för hård. Vad gör jag för fel? Jag har följt receptet på gotlandslimpa och fruktbröd. Är det för att plåten är varm när jag lägger in brödet? Håller min ugn fel temperatur? Är det för mycket eller för lite fukt? En kompis sa att han luftar ugnen var 5:e minut - bör jag göra det? Jag har lagt på folie på brödet för att det inte ska bli för mörkt - är det boven? Några tips? Brödet går inte att äta :-(
Läs/skriv kommentar (1)

Fråga om matning av surdeg

Jag har några frågor om surdegsmatning. I vanliga fall innan jag gör surdegsbröd brukar jag ta 50 g surdeg från kyl och mata den med 100 g vatten + 60-75 g rågmjöl om jag gör rågsurdeg dagen innan bakning. Matar surdeg med proportioner Råg: 100 g vatten, 60-75 g mjöl vete:100 g vatten, 100 g mjöl Generellt hur mycket ska matningsvikten dagen innan vara i förhållande till surdegsvikten i kylskåp. I exemplet ovan så är matningsvikt(mjöl+vatten)/surdegsvikt från kylskåp=ca150g/50g=3=300 % Så om svaret skulle vara ca 3 så betyder de om jag har 300 g surdeg från kylskåp så ska den matas med 3*300g=900g(vatten+mjöl) vad jag förstått så ju mer surdeg man ska mata desto mer ska matningsvikten vara.
Läs/skriv kommentar (1)

Knåda in saltet

Hej, I min receptbok står det i många (men inte alla) att man ska knåda in saltet på slutet, alltså efter det att man blandat ihop allt det andra. Är det någon som vet varför man inte ska blanda in det direkt med det andra? ("Baka surdegsbröd" av Söderin/Strachal) /Christina
Läs/skriv kommentar (2)

Assistent

Hej! Jag har ingen assistent och undrar ungefär hur mycket man behöver knåda degen istället? Till exempel hur mycket/länge behöver man knåda för att det ska motsvara 6 minuter i assistent? Tack på förhand!
Läs/skriv kommentar (1)

Måste det ta två dagar att baka med surdeg?

Jag undrar om man inte kan blanda degen med surdeg i och sedan baka den samma dag? Orkar den inte jäsa tillräckligt då eller? Det kräver ju lite planering annars om man måste sätta fördeg en dag och sedan förtsätta dag 2 för att få sig lite surdegsbröd!
Läs/skriv kommentar (2)

Knåda klibbiga rågdegar

Hej! Det är grymt kul att baka surdegsbröd men det moment jag tycker är jobbigast är att knåda rågdegar som är extremt kladdiga. Knådar jag degen på ett bakbord brukar jättemycket deg fastna i bordet. Knådar jag i en bunke går det lite bättre men det klibbar ändå fast mycket i kanterna vilket gör att man inte riktigt får någon fart i knådandet. Hur brukar ni göra? Finns det några tips nån vill dela med sig av? Tack på förhand!
Läs/skriv kommentar (3)

hård skorpa

Jag älskar mina surdegsbröd men familjen tycker skorpan är hård och svår att äta. Kan man få skorpan lite mjukare?
Läs/skriv kommentar (3)

Jäser fint i punken men inte i form

Jag har flera gånger haft fenomenet att mitt deg jäser fint i en bunke. Sen tar jag ut degen på ett mjölat bord. Delar den försiktigt i 2 delar och försiktigt formar brödet för att sen lägga degen i 2 former. Men det är där degen inte vill jäsa lika fint som i bunken. Vad gör jag för fel? Jag vill ha ett luftigt bröd.
Läs/skriv kommentar (0)

vetesur blir rågsur eller tvärtom?

Säg att jag bygger upp en surdeg i 3 steg, såg 100g blandas med mjöl o vatten till 500g som blandas med mjöl och vatten till 1,5kg. Säg att slutdegen består av 300g rågmjöl och 1200g vetemjöl. Kommer det att påverka brödet i vilket skede dessa 300g blandas i? Blir det samma om jag exempelvis börjar med 100g vetesur eller 100g rågsur? Jag undrar eftersom jag ofta har en blandsurdeg i kylen och ofta inte märker nån stor skillnad, dvs att en delvis rågsurdeg följer med och fortsätter som rågsur.
Läs/skriv kommentar (0)

Locket på?

När surdegsgrunden är igång och ställs in i kylen kan ska man dra till locket på burken då?
Läs/skriv kommentar (1)

Glutenfria surdegar finns de?

Hej jag och min sambo har precis fått veta att ingen av oss får äta gluten vi båda älskar surdegsbröd och jag har bakning mer eller mindre som terapi men nu känner jag mig minst sagt lite begränsad. Är det någon som vet om man kan baka glutenfria surdegsbröd? eller bara har fina recept på glutenfritt som inte använder sig av glutenfria mjölmixar från butiken. Tycker att de är tråkiga.
Läs/skriv kommentar (4)

Surdegsgrunden skär sig

Jag är novis på det här med att baka surdegsbröd men vill väldigt gärna lära mig. Men just nu känns det lite motigt för jag kommer aldrig förbi momentet med att göra en surdegsgrund. Dag ett ser den förträfflig ut dag ett men sedan ser det ut som om den skär den sig. Vattnet ligger i ett skikt för sig och den doftar inte ok längre. Jag följer beskrivningen på pricken, låter burken stå framme bredvid spisen. Nu har jag börjat om igen och igen och ... Vad kan jag göra för fel?
Läs/skriv kommentar (2)

Degar som inte vill jäsa

Jag är i desperat behov av hjälp! Satte min första surdeg för ca. 2 veckor sedan (vete), och den bubblar på bra, ökar aldrig i volym men bubblar fint. Satte min första fördeg för några dagar sedan och även den bubblade väldigt bra. Jag gjorde sedan degen till receptet "Levainbröd" och... ingenting hände. Degen växte inte en endaste millimeter. Bakade på den ändå men resultat kan ni nog lista ut själva. Började om igår då jag tänkte prova receptet på Levain bräck och själva bröddegen gjorde jag på kvällen på en fördeg som bubblade som tusan. Ingenting hände men sen jäste degen ett par mm för att sedan förbli så. Den stog ca. 18h i ett varmt skåp men ville inte jäsa. Degen förändrades dessutom till lös under dessa timmarna. Bakade av degen i en form ändå bara för att jag är envis, men insidan på brödet var som deg, fast gräddad deg. Mina degar vill bara inte jäsa hur jag än gör. Nu är i jag i desperat behov av alla tips och råd jag kan få så om någon känner sig manad så mottages all hjälp ytterst tacksamt!
Läs/skriv kommentar (2)

förvaring

Hur förvarar jag min surdeg jag gjort som inte går åt nu? Om den ska stå kallt ska jag då ta fram den en viss tid före nästa bak?
Läs/skriv kommentar (1)

Varmluft eller inte

Kan jag baka i gammal ugn som inte har varmluftsläge, då receptet ska vara i varmluftsläge. Ska jag höja värmen bara?
Läs/skriv kommentar (1)

Hjälp! varför blir brödet som tuggummi varje gång?

Okej jag är en ny bakare som fått för mig att lära mig hantverket GOTT surdegsbröd. Eftersom jag aldrig bakat bröd innan visste jag inte för några dagar sedan hur en jäst deg ska se ut, så då vet ni vilken nivå jag befinner mig på. Okej, jag funderar nästan på att ge upp eftersom det gång på gång blivit misslyckat i stort sett. Men jag tänkte ge det liiiite till och skulle verkligen uppskatta om någon som vet hur man lyckas med dessa magiska bröd kunde hjälpa mig. Jag tycker jag har en bra rågsur. Den är bubblig och jag har matat den typ två gånger i veckan och efter jag matat den ställer jag in den så den får gosa sig i ugnen på gissningsvis 22 grader (gosig burk att hålla i)så den bubblar fint igen. Nästa steg går också bra och jag brukar blanda i mjöl och vatten och ställer igen i ugnen och gosar. På morgonen är det bubbligt som tusan och som chokladmousse. Sen häver jag i mjöl och ljummet/lite varmt vatten och knådar med antingen händerna eller med min elvisp. Degen ser bra ut men är lite kletig, dvs det fastnar på fingrarna. Sen ställde jag den återigen i ugnen och gosade en timme då jag drog i den fram och tillbaka. Sen får den stå och jäsa till dubbel storlek. Sist så stod den framme i köket och jag hade öppet så det var svalt och 7 timmar senare hade den nästan jäst klart men det fattades typ 1/3 så jag ställde den vid spisen typ två timmar där det va varmt från ugnen. Okej. Degen jäste och jag skulle baka ut. Jag hällde ut degen (väldigt lös och kladdig)och hade på lite mjöl eftersom den betedde sig som slajm och jag tyckte, detta kan inte stämma. På med lite mjöl. Nu sjönk mängden på deg och jag drog ut degen i en stor fyrkant för att göra typ ciabatta. Degen på plåten va ca 0.5 cm hög. In i ugnen på en gång (antar att detta är ett av felen?)och de jäste till kanske 1 cm. 250 grader i ca 15-20 min i mitten. Det luktade inte gott i köket som andra säger och när jag tar ut dem är de stenhårda, supersega och kletiga i mitten, TROTS 0,5 cm tjocka! Vi försökte äta de till frukost o doppade de i varm ckolad men det kändes som att äta tugummideg-oätligt. Jag antar att inte surdegsbröd ska bli såhär men jag vet inte vad jag gör för fel?? Andra tillägg: Flyttade över gamla rågsuren till ny större burk där locket fortfarande luktar ättika (jalapenosburk) och det luktar typ så nu när jag öppnar burken. Tar degen smak av detta? Jag vill INTE ha ett segt bröd med skorpa,det har jag fått nog av. Jag vill ha ett luftigt bröd utan skorpa, liksom som bröd på jäst men utan jästen, går det? När man lagt degen på plåten, måste den återigen jäsa innan den ska in i ugnen? Vill någon snäll själ hjälpa mig?
Läs/skriv kommentar (1)

Assistent

Hej alla surdegsbagare! Jag undrar hur jag ska få tag på en kenwood degblandare med 6,7 liters kapacitet för ett rimligt pris? Det verkar helt omöjligt att komma under 3000 kronor för en sådan.
Läs/skriv kommentar (2)

Degen jäser inte utan "smälter"

Hej, har försökt mig på surdegsbröd, ljust, några gånger nu och fastnar på samma ställe varje gång. När jag gjort degen och ställt den på jäsning är det som att degen smälter ihop. Trots att den var fast innan jäsningen blir den jättelös, som om man haft i för lite mjöl, men den var ju ok innan jäsningen... Har fått för mig att konsistensen innan jäsning ska vara ungefär som när man gör en "vanlig" jäst-deg, är det fel? Är det något att fördegen inte varit klar eller vad är det? Har försökt baka ut ändå, men får då arbeta in deciliter-vis med mer mjöl för att få till ett bröd över huvud taget, sen jäser inte bröden... Tips?
Läs/skriv kommentar (2)

Jäser för mycket

Jag bakar vitt bröd på manitoba cream ganska ofta, levain, baguetter eller liknande. Mitt problem som kanske inte verkar som ett problem är att jag får jättelika blåsor i brödet så att det knappt går att göra skivor som hänger ihop. Visst vill jag ha ett luftigt bröd men inte inte med detta jättehåll mitt i. Tips någon?
Läs/skriv kommentar (1)

Sur, sur surdeg.

Hej. Jag är nybörjare och gjorde ett surdegsbröd som blev lite väl surt i smaken. Jag gjorde ett surdegsbröd med 200 gram surdegsgrund, 300 gram fullkornsvetemjöl och 200 gram vatten i degen. Jag lät det jäsa i 10 timmar och sedan slängde jag in det i ugnen i 35 minuter på 200 grader. Brödet var gott men brödet smakade lite väl surt. Är det för att jag använde för mycket surdegsgrund? Mvh
Läs/skriv kommentar (1)

Vad har hänt med min surdeg?

Hej! Jag gjorde en rågsurdeg i somras, och den har fungerat perfekt att baka med hela tiden (har bakat i princip varje helg sedan dess)men nu har ngt hänt. förra helgen när jag matade den jäste den upp så hela burken blev full och även fördegen jäste bra, men den färdiga degen och brödet jäste inte som jag tyckte, (det var ett rent rågbröd så jag funderade inte mycket på det) jag gräddade det och det blev döbakt och hårt. Denna helgen skulle jag baka baguetter, med mest vetemjäl i, bara 1,5 dl rågmjöl. Fördegen var full med bubblor som den brukar se ut, och jag fick till en fin smidig deg i bunken, men den jäste inte vare sej i bunken eller utbakat på plåten. Vad kan ha hänt. Min surdeg luktar surt, ungefär som mäsk eller vinäger. Är den för sur? Vad gör man isåfall? Eller kan det vara att jag har matat den med ett nytt rågmjöl som jag inte använt innan (även detta ekologiskt) Hoppas du har ngt tips, så jag vet om jag ska fortsätta försöka eller slänga surdegen och börja om...
Läs/skriv kommentar (1)

Baksten

Halloj alla glada bagare! Om jag förstått det rätt håller en baksten en fin jämn temperatur i hela ugnen. Men om ugnen har en fläkt som cirkulerar luften, måste det väl ge samma resultat?
Läs/skriv kommentar (1)

Nybörjare.

Jag är helt ny på det här med surdeg. Har gjort 1 lyckat bak av 6. Nu undrar jag om degen verkligen ska va så kladdig som min blir. Alldeles klibbig, men den ska kanske va så, vågar inte ha i mer mjöl. Undrar också hur man får bröden blanka och fina.
Läs/skriv kommentar (2)

Surdeg (Vete) - Vilka variationer finns?

Hej! Jag har precis börjat på min allra första surdeg, med fikon i. Jag undrar vilka variationer som finns, jag vet t.ex. att man kan ha i honung, äpple, torkade fikon, persikor och plommon. Finns det fler? Jag är personligen rätt nyfiken på om man kan t.ex. ha i körsbär eller persimon/sharon (färsk)eller t.ex om man kan ha i någon form a t.ex. körsbärsvin?
Läs/skriv kommentar (1)

Brödet bakas inte i ungnen

Att göra surdegen går jätte bra och fördegen oxå. Ut bakningen är heller inga problem. Men dom bakas inte i ugnen. Gör precis som det står i recepten. Men får en jätte hård yta på brödet och inute händer nästan ingenting. Vad gör jag för fel?
Läs/skriv kommentar (1)

Vanlig ugn eller varmluft?

Hej! Undrar om det är bättre att använda varmluftsugn vid bakning jmf med vanlig ugn och om man då måste sänka värmen 20-40 grader jmf med vanlig?
Läs/skriv kommentar (1)

plastlåda!

Hej! Har det någon betydelse om jag använder en degbunke med lock eller det finns någon speciell anledning till att det ska vara en låda?
Läs/skriv kommentar (1)

Surdegsgrund!

Hej jag har bakat lite surdegsbröd med dina recept av och till. Nu när hösten är här så tycker jag det är mysigt att baka. Satte surdegsgrunden, jäste och bubblade som bara den, dock nu när jag har matat den så verkar den inte vilja komma igång! Den smakar riktigt surt, väldigt små bubblor. Den surdegen som jag gjorde på jobbet funkar så fint så fint. Så till frågan, ska jag mata på den mer eller jag tömma ut det mesta och börja om?
Läs/skriv kommentar (1)

Bakasurdeg ljusa

"Sänk temperaturen till 250 grader direkt och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten." Jag saknar hur lång tid man ska grädda i vanlig ugn i detta recept, eller är man tvungen att använda termometer?
Läs/skriv kommentar (2)

Varför faller degen ihop?

Som nybörjare är det många frågor som far runt.. Min största är varför jäser degen jättebra som fördeg och i "plastburken" men så fort jag häller ut den på bakbordet faller den ihop som en pannkaka. Den reser sig inte i ugnen heller (Gäller när jag använder råg eller grahamsmjöl, Levain receptet blev bra). Själva brödet blir gott och innehåller luft men har inte den där sega konsistensen. Har försökt med lite mer mjöl och några smulor jäst. Jag har ingen värme ovanför kylskåpet utan brukar låta burken stå i solen eller på en värmd vetekudde, blir det för varmt?
Läs/skriv kommentar (3)

Jäskorgar går bara inte...

Har köpt så fina jäskorgar på semestern. Gjorde två försök sedan jag kom hem, men degarna är så lösa att toppen på degen(om ni förstår vad jag menar) blir kvar i korgen, trots att jag mjölat den väldigt mycket. När jag vänder jäskorgen stannar det som sagt kvar och luften går ur degen. Jag får knåda om och lägga i bakformar. Inte kul alls, jag vill ju ha de där fina bröden med mönster efter jäskorgarna... =( Jag förstår att om jag tar mindre mängd vatten så blir degen fastare, men jag vill förstås ha den där härliga segheten. Är det någon som har något tips om hur jag kan göra? Blir det bättre med tiden då jäskorgarna blivit "ingrodda"?
Läs/skriv kommentar (2)

dör efter första matningen

Hej, har gått igenom tidigare ställda frågor men är inte riktigt 100. Mitt andra försök att få igång en grund. Den första dog helt efter fyll-på-vatten-och-vetemjöl efter 2 dagar. Innan var den skiktig (ser tydligt vattenlagret, sedan det rivna äpplet, sedan mjöl)men bubblade på finfint. Så nu mitt andra försök. Även denna gång samma skiktning och bubbling, får se vad som händer efter påfyllnad av mjöl och vatten ikväll. Det står "konsistensen ska vara trögflytande" - min blir INTE trögflytande då jag på grammet blandar de ingredienserna, snarare åt det lösa hållet. Vet inte vad som kan vara fel. Använder ICAs ECO mjöl, eller är det inte lika eko som saltå kvarn?
Läs/skriv kommentar (2)

Skrädmjöl?

Någon här som testat att baka på skrädmjöl? Jag hittade sådant i affären senast och tyckte det lät spännande. Jag tar gärna emot tips och råd!
Läs/skriv kommentar (2)

Egen vört etcetera

Hej! Jag skulle gärna få tips på hur man kan tillverka egen flytande vört samt korn och rågmalt. J Vört har jag visserligen köpt genom Essencefabriken och rågmalt genom Saltå Kvarn men visst borde det att göra egen? Tacksam för tips.
Läs/skriv kommentar (1)

Gott, segt bröd?

Jag älskar när brödet är sådär segt och härligt. Har dock svårt att få till det. Jag har prövat att ha olivolja i men då upplevde jag att brödet visserligen blev gott och ganska saftigt, och samtidigt ganska smuligt och inte alls segt som jag trodde det skulle bli. Jag har bakat på både vetesur och rågsur, och helt utan tillsatt jäst. Hur ska jag göra för att få brödet segt?
Läs/skriv kommentar (1)

Kan surdegen svälta ihjäl i kylen

Jag har haft två surdegar en av vete och en av råd i kylen. De har funkat jättebra. Nu har jag glömt bort dem ibland och inte "matat" dem på Flera veckor. Jag gjorde ett bröd som inte ville jäsa. Degen luktar riktigt syrligt men inte illa. Jag misstänkte att inte surgrunden hade fungerat ordentligt. Kan det vara så? Nu har jag försökt starta en ny vetegrund, men den vill inte bubbla och och luktar i princip inget. Jag har tagit i lite sirap och låtit den stå köket, men det har inte hjälpt. Kan jag få igång den eller ska jag kasta den?
Läs/skriv kommentar (1)

Förvirrad av alla olika "bakstilar"

Jag har just börjat med surdeg och vill hellre först VARFÖR saker ska göras på vissa sätt än att bara välja ett visst sätt. Om man förstår vad som händer kan man ju anpassa o justera, vara flexibel. Så här är ett gäng frågor ni kan bita i: 1) Allam o McGuinness "Bagarens Bästa" menar att grunden ska förberedas under 3-4 veckor! Under denna tid ska man flera gånger slänga 7/8-delar och börja om med resten. De förklarar inte varför men jag antar att de gör nån slags förädling(?). Andra recept menar att grunden är klar inom ca 4 dagar. Vissa beskriver många tillsatssteg, andra en stor startmängd som får stå i många dagar. Varför alla dessa varianter? Hur skiljer sig resultaten? Man får känslan av att det inte spelar så stor roll... 2) "Bagarens bästa" ovan använder 300-400 g grund i en deg. "Smaker från Saltå Kvarn" använder 1 msk! Varför snåla? Andra recept hamnar mitt i mellan... Mer borde väl vara bättre? I Saltå Kvarn görs en fördeg som får får vila över natt. De andra bakar färdigt direkt men låter vila 12 h innan ugnen... Vad tycker ni är bäst? 3) Ibland används nästan homeopatiska mängder jäst (ibland 1 g!). Detta kan väl inte göra någon skillnad för jäsningen? 4) Allt meck med sprayning eller vattenkar i ugn för att ytan inte ska stelna för fort - kan man inte bara pensla med vatten så håller sig ytan fuktig lite längre?... Fler frågor sen...
Läs/skriv kommentar (4)

Ska fördegen skikta sig?

Blev inspirerad när jag hittade den här sidan att äntligen testa på att baka surdegsbröd. Är nu inne på tredje dagen i fördegen, men den skiktar sig, blir ett vattnigt lager ovanpå, inte lika mycket idag som igår och den luktar väldigt skumt. Matade den igårkväll. Borde jag börja om eller är det bara att köra på ändå? Är svårt att veta när man inte testat innan.
Läs/skriv kommentar (1)

Är mitt smaksinne fel?

Jag har försökt skapa en surdeg tre gånger nu. Inte så mycket kanske, men alla tre gångerna har jag fått kulturer som jag tyckt luktat illa. Har använt mig av ekologiskt rågmjöl och vatten enbart. När jag sen bakat med surdegen så har bröden jäst upp något och allt har sett bra ut. Men brödet har jag inte kunnat äta. Det smakar riktigt illa. Är det jag som har fel på smaksinnet eller har det blivit fel på surdegen? Har satt surdegarna med flera månaders mellanrum men det smakar alltid lika illa. Gjorde dessutom ett experiment där jag använde en vanlig deg med jäst som jag tänkte skulle utveckla sig till en surdeg med tiden. Samma smak där. Tycker det vore synd om det är den "riktiga" surdegsmaken och jag inte gillar den.
Läs/skriv kommentar (2)

Förvaring av färdigt surdegsbröd?

Hej Jag funderar på hur man ska förvara sitt färdiga surdegsbröd? Har för mig att jag hört förr att det blir godare efter ett par dagar i rumstemperatur? Stämmer det eller ska man frysa ner det för bästa förvaring?
Läs/skriv kommentar (1)

Hur varmt ska vätskan vara?

Jag undrar hur varmt vattnet (oftast) ska vara när jag bakar med surdeg. med jäst är det ju 38 grader som gäller....
Läs/skriv kommentar (5)

Surdeg grund i kylen..?

Hej Jag har en recept på snabb surdeg som ska stå över natten i kylskåp,den är gjort på kall vatten,vetemjöl och 3 gr jäst...På morgonen ska man blanda den bubliga surdegen med 10 gr jäst,kall vatten igen och vetemjöl..Frågan är, hela den här degen ska jäsa 1 1/2 innan man formar den till baguetter..ska det vara rum temp.? och i så fall hur varmt ska det vara..??? med tanke på att både surdeg och den slutiga bröd degen är gjorda med kall vatten..??? mvh joanna
Läs/skriv kommentar (3)

Frusen surdeg

Jag har gjort en fördeg och frusit den i påsar med 1 dl i varje.Hur använder jag den? Till alla recept finns ju recept på fördegen med, men hur använder jag min färdiga, eller passar den bara till just det honungsbrödet som jag bakade först? Enkelt vore ju om man alltid hällde i tex 1/2 dl surdeg till resten av ingredienserna. Marita
Läs/skriv kommentar (2)

Bröd i frysen?

Hej! Har nu mycket tid över för bakning och familj och vänner hinner inte med att äta upp allt :-) . Passar surdegsbröd att frysa in?
Läs/skriv kommentar (1)

Mina bröd jäser inte!

Surdegsgrunden "puttrar" och fördegen jäser. Men min bröddeg jäser inte och bröden blir döbakade. Är det surdegsgrunden det är fel på, eller vad gör jag för fel? Temperaturen i rummet är ca 20-22 grader. Är det för kallt? Jag använder rätt sorts mjöl med hög proteinhalt för extra jästkraft.
Läs/skriv kommentar (5)

Assistentkittel

Hej! Vad är en assistentkittel som du nämner ofta? Hälsningar, Alex
Läs/skriv kommentar (1)

Fördeg

Hej! I recepten står att man ska ha en fördeg. Eftersom jag har matat min fördeg några veckor nu utan att baka så undrar jag hur mycket fördeg man ska ha? Den har ju vuxit, varför står där inget om det i recepten? Skulle vilja ha vikten på hur mkt fördeg man ska använda. Dessutom så undrar jag vad rundbakning är, skulle gärna vilja att vissa saker var lite mer tydliga. För oss som är nybörjare är inte allt så självklart.
Läs/skriv kommentar (2)

Får inte igång min kultur

Hej Vad gör jag för fel, jag får inte igång min kultur, provade minst 5ggr med att starta en surdegsgrund men det gick inte det blev som skikt i burken, sen bytte jag mjöl och fick igång den samma dag men sen la den av, vad gör jag för fel.
Läs/skriv kommentar (6)

råg/dinkel

hej. jag ska precis börja baka surdegsbröd och har en liten fundering. jag kan inte äta vanligt vete, men råg och dinkel går bra. har lagt märke till att du använder vetemjöl i alla dina grunder och i stort sett alla recept. tror du det går bra att ersätta vetet med dinkel i grunden och fördegen samt i tex dinkelbröd använda mig av enbart dinkel (i rågbröd dinkel+råg)? jag har heller ingen matberedare men antar att det är som med vanilg bakning bara att typ dubbla bearbetningstiden när man arbetar degen för hand. tack för hjälp.
Läs/skriv kommentar (1)


Matbloggstoppen