Start > Baktankar

Baktankar

Bookmark and Share


Lägg till ny tråd

Protein surdegsbröd?

Hej! Jag älskar dina recept och har bakat massor nu av dom olika. Jag tänkte höra om du har idéer eller recept på något nyttigare bröd eller vad som kan göras för att få lite mer protein i brödet?
Läs/skriv kommentar (0)

Påse för jäsning på plåt

Ibland står det i recept att brödet ska jäsa på plåt men vara täckt med plastfolie, det är både meckigt och slösigt ur ett miljöperspektiv. I bakprogram på tv har jag ibland sett att de använder sig av en sorts stora transparenta påsar och stoppar i plåtarna i dessa. Har någon en aning om var man kan få tag på sådana?
Läs/skriv kommentar (1)

Assistentfrågan

Hej!

Jag har sett lite maskindiskussion här på forumet men utan att få svar på vilken som är bäst till surdegsknådning.

Finns det någon med erfarenhet av flera olika hushållsassistenter så vore det intressant med kommentarer på det.

Jag har en Electrolux assistent från 50-talet. Den är ok men utan finesser. Bara on/off och utan möjlighet att sätta på degkrok och dagens variant (ankarsrum) är av grövre gods och passar inte.

Jag är ute efter en assistent med stark motor och effektiv knådning. Assistenten får gärna kraftfullt kasta degen mot kanterna och vara utan för mycket buller.

De två maskiner som det står mellan för mig är Kenwood (1500 watt) och Ankarsrum.Läs/skriv kommentar (1)

Varför mala sitt eget mjöl?

Om fördelarna med eget färskmalet mjöl och vetets historia.

http://web.archive.org/web/20050216195713/http://www.kgt-team.se/information/vetets_hist_0001.html

wwww.hemmakvarnen.se
Läs/skriv kommentar (1)

mala mjöl själv

har införskaffat en kvarn för att mala mjöl själv vilket verkar bli väldigt bra, gjorde detta på www.bythemill.se
Tips bara!
Läs/skriv kommentar (0)

Baka i vedspis

Hej är helt ny på surdegsbröd och har just nu första "grunden" ståendes på dag 3 ( har följt pain de Martins surdegs skolan " men nu undrar jag om det inte borde gå att baka i min vedspis?? Har en Husqvarna 1926 ( tror jag) ugnstermometern fungerar men är från 1-5, så om det går att baka i den ungefär vad ska man ha för värme när man gör levain / formbröd / baguette / ciabatta?? Måste jag ha någon plåt eller kan man bara lägga in brödet i ugnen??

Tacksam för svar
Diana
Läs/skriv kommentar (1)

Bakspade i svensk furu

Hej!

Vill ge tips om en mycket bra bakspade för att lyfta in bröd i ugnen på förvärmd plåt eller sten. Fungerar bra både för pizza och bröd. Köpte denna och är mycket nöjd med den. Betydligt billigare än de som finns på andra ställen.

http://www.tradera.com/item/342545/200433821/bakspade-pizzaspade-pizza-brodbak
Läs/skriv kommentar (0)

Tankar om jäsning

Hej!

Ska baka senare ikväll och har satt en fördeg (vetesur) som stått över natten. Den var m a o klar att bakas på imorse efter 8-10 timmars nattvila. Saken är den att jag inte har möjlighet att baka på den förrän i eftermiddag efter skola/jobb, så jag satte den i kylen som en slags nödlösning. Kommer den att klara sig, eller lär jag komma hem till en punkterad fördeg?
Läs/skriv kommentar (1)

Skillnad mellan surdeg av råg och vete?

Om jag bakar ett bröd med både råg- och vetemjöl, är det någon skillnad mellan att använda surdeg på vete eller råg som grund? (jag såg bland recepten att även rågbröd använde en surdeg av vete som grund.
Läs/skriv kommentar (1)

Stor surdegsgrund använda som fördeg?

Jag har matat min surdeg och den börjar bli stor, kan jag bara ändra receptet och köra med ca 300-400g surdegsgrund och gå efter konsistens på degen?

Kan jag ersätta fördeg med en stor surdegsgrund?
Läs/skriv kommentar (1)

Jäslåda

Här kommer ett förslag till jäs och startlåda om man har problem med värmehållningen 25-30 grader.
Tag en kartong eller låda(Flyttlåda går bra)Skaffa trälist förslag 20x20mm en kortare packrem ,värmelampa med skärm (från en djuraffär)
Jag använder en 75w lampa.Limma eller spika fast två 90 cm bitar på
långsidorna, i toppen på listerna fäster du en tvärlist som lampan skall hänga på,trä packremmen genom lampans hängbygeloch häng lampan över tvärlisten nu kan du reglera temperaturen i degengenom att höja och sänka
Den anordning har jag använt i tre års tid ochfungerar mycket bra.
Täck inte över då blir det alldeles för varmt
Läs/skriv kommentar (2)

Vi utveckar en ny köksmaskin - Dela med er av era åsikter!

Vi är två produktutvecklare som jobbar med ett koncept på en ny köksmaskin. Det är alltså en så kallad hushållsassistent som kan knåda deg, vispa, mala kött, stoppa korv m.m. Det finns garanterat tonvis med passionerade matlagare och bakälskare här på så ni som någonsin använt en köksmaskin, klicka på länken nedan och ta del i vår enkät! www.enkät.se Syftet med projektet är att leverera ett koncept på en smart köksmaskin som alltid finns redo och inte tar plats på din arbetsbänk när den inte används! Samt undersöka om varför vissa produkter skapar oförklarliga känslor hos ägaren som genererar en slags kärlek till produkten? DET vill vi sätta fingret på och implementera i vårt koncept. Redan idag har Kitchenaid slängar av detta, trots att den kanske inte är den bästa köksmaskinen. Folk vill ha den utan att de vet varför (Kanske för att den kommer i flera färger och utstrålar gedigen retro?! Vad vet jag?)! Så fyll i den snabba enkäten! Tar endast någon minut och skulle betyda väldigt mycket för vårt utvecklingsarbete!
Läs/skriv kommentar (0)

Vore så tacksam för hjälp!

Hej jag heter gustav och är 25år.
Mina somrar spenderar jag som kock på scoutläger och hade tänkt att höja standarden på brödet. Tänkte ge mig i kast med surdegsbak men har svårt att komma fram till om det är möjligt. Har för två dagar sedan satt min första surdegsgrund så jag är helt färsk. Den ser bra ut men problemet är att jag ska baka till 55!!! personer varje dag. Har restaurangugnar och lite bakvana. Skulle ni kunna ta er nån minut och säga om det är en dum idé att ens försöka och om inte, ge några tips på hur jag gör detta så storskaligt, så skulle jag vara er evigt tacksamma.
Med vänlig hälsning,
Gustav
Husarö sjöscoutkår!
Länk till våran hemsida
www.husaroscoutgard.se
Är ni oroliga att jag är något skumt företag eller något så kan jag nog övertyga er ;)
Läs/skriv kommentar (3)

Gräddtider

Hej!
Jag har bakat recepten ur Helene Johanssons och Jan Hedhs böcker men får kortare gräddningstider än vad som anges som ca i böckerna. Jag använder ugnens egen digitala stektermometer till 98 grader. Bröden känns färdiggräddade.
Är det någon annan som har samma erfarenheter?
Läs/skriv kommentar (1)

Vad ska man ha för assistent?

Hej!
Jag är en ny surdegsbagare som undrar över det här med "assistent". Alla recept jag läst här innefattar en assistent. Vad ska man ha och vad är en assistent egentligen? Det är väl inte samma sak som bakmaskin? Jag körde en deg i en köksassistent/mixer med roterande knivblad. Den började ryka och lukta bränd plast.
Fungerar det att använda en elvisp? Går det att knåda för hand?

Tacksam för tips!
Läs/skriv kommentar (3)

Lös deg?

Jag har precis börjat baka med surdeg och nu har jag en fundering.
Degen blev väldigt lös. så lös att den flyter ut på plåten när den ska jäsa för andra gången. Den var lite svårflörtad att få igång jäsningen i plastlådan men det bubblade allafall. Att det är för sent att göra något nu, de som står och jäser, förstår jag men hur fast ska degen vara när man blandar i mjölet för sista gången?
Läs/skriv kommentar (2)

Få igång surdegen igen...

Nu har jag testat flera gånger. Surdegen puttrar och jäser som den ska när jag börjar med ny sats. Men den delen av surdegen som sparas får inte liv igen. Jag matar, petar i honung, låter den vila i rumstemperatur, rör om etc. Vad gör jag för fel?
Läs/skriv kommentar (1)

surdegsbröd i bakmaskin?

Är det någon som provat baka surdeg i bakmaskin?
Själv har jag ingen bakmaskin så jag har inte provat.
Jag hittade det här inlägget från matklubben.se
http://www.matklubben.se/matprat/matbroed_43/surdegsbroed_i_bakmaskin_6690.html

"Jag kör numera alla mina bröd i bakmaskin med surdeg. Använder ingen jäst alls. Senaste året har jag uteslutande använt vetesurdeg, och då även till rågbröd.
Hur jag gör:
Min bakmaskin har ett degprogram. Med detta kör jag ett bröd, så att det exempelvis är "klart" till runt kl 21 på kvällen. Till ett stort bröd använder jag kanske 100g vetesurdeg, när det i receptet står motsvarande 50g färskjäst (minns inte nu i huvudet hur mycket torrjäst det motsvarar... 6g?). Sedan ställer jag in bakmaskinen för gräddning av brödet exempelvis till klockan 6,30 på morgonen (beroende på när man har tänkt att gå upp förstås...). Detta fungerar alldeles utmärkt!
Jag använder Julas bakmaskin. Fungerar klockrent. (Men jag fick lossa ett par skruvar i "ugnen" för att komma åt högtalaren och kleta typ silikonlim på den, så att den låter bara lagom högt, och sedan skruva ihop allt igen...)
Ett tips är att notera (åtminstone i huvudet) hur många timmar som bröden har fått jäsa, för att hitta fram till optimalt antal timmar mellan "degprogram" och "gräddningsprogram". Olika surdegar har olika jäskraft, så det är bra att ta reda på detta för sin surdeg.
Sedan så sparar jag lite av vetesurdegen, matar den med exempelvis 150 g vetemjöl + 100 g vatten, som jag rör ihop ordentligt i en plastburk med lock. Låter den stå framme under natten, med locket lite på glänt. Sedan ställer jag in burken i kylskåpet tills det är dags att använda den. Bakar jag inte på länge, tar jag fram burken, slänger det mesta av surdegen och matar den på nytt.
När jag började baka med surdeg för länge sedan, tog jag både lite jäst och surdeg. Det jäser förstås mycket fortare, men resultatet blir aldrig lika gott, saftigt och hållbart!
Jag bakade senast igår/idag grötbullar, med beredning av degen i bakmaskinen, och sedan i morse gjorde jag bullar som fick jäsa + gräddas i vanliga ugnen. De blev "farligt goda" enligt "regeringens" kommentar i morse...
Lycka till!
Hälsningar, /Jonas"

Läs/skriv kommentar (3)

ska surdegen lukta?

Hej, Jag hällde just ut min surdegsgrund eftersom den luktade så fruktansvärt illa, det kändes inte hällsosamt att äta något från den! Ska den lukta, det heter ju visserligen surdeg men endå?
Läs/skriv kommentar (4)

Fördeg

För att baka med surdeg ska man göra en fördeg. Vad händer om man använda surdegen direkt i bakningen utan att tillverka en fördeg först?
Läs/skriv kommentar (1)

jästodling

Hejsan
Vad är det för idé att odla jäst själv?
En surdeg som innehåller mjölksyrabakterier producerar oftast inte gas. Därför är det enligt min erfarenhet väldigt svårt (läs omöjligt... att baka utan att tillsätta jäst.
Fast det är klart, man kan odla jäst själv. Det är väldigt enkelt, ibland så går det igång av sig själv, och om det inte gör det kan man tillsätta sådant som innehåller jästsvamp.
Min undran är varför?
Bagare med väldigt lång erfarenhet av surdegsbakning
Läs/skriv kommentar (6)

Bearbeta degen

Jag använder alltid assistent som hjälp vid bearbetningen av degen men ofta upplever jag det som att tiden det krävs för att få till en spänstig deg varierar. Ena gången utvecklas gluten fint och degen blir trådig och fin men nästa gång så går det inta alls lika lätt.

I dag provade jag med att vila degen under bearbetningen. Först 4 minuter på låg hastighet, 4 min vila, 4 minuter på mellan hastighet, 4 minuter vila och sist 2 minuter på låg hastighet. Funkade jättebra! Om det verkligen gör någon skillnad visar sig väl först efter att jag testat några fler gånger men det är värt att prova!
Läs/skriv kommentar (0)


Matbloggstoppen