Start > Baktankar > Kommentar om surdegsbröd i bakmaskin?

surdegsbröd i bakmaskin?

Är det någon som provat baka surdeg i bakmaskin?
Själv har jag ingen bakmaskin så jag har inte provat.
Jag hittade det här inlägget från matklubben.se
http://www.matklubben.se/matprat/matbroed_43/surdegsbroed_i_bakmaskin_6690.html

"Jag kör numera alla mina bröd i bakmaskin med surdeg. Använder ingen jäst alls. Senaste året har jag uteslutande använt vetesurdeg, och då även till rågbröd.
Hur jag gör:
Min bakmaskin har ett degprogram. Med detta kör jag ett bröd, så att det exempelvis är "klart" till runt kl 21 på kvällen. Till ett stort bröd använder jag kanske 100g vetesurdeg, när det i receptet står motsvarande 50g färskjäst (minns inte nu i huvudet hur mycket torrjäst det motsvarar... 6g?). Sedan ställer jag in bakmaskinen för gräddning av brödet exempelvis till klockan 6,30 på morgonen (beroende på när man har tänkt att gå upp förstås...). Detta fungerar alldeles utmärkt!
Jag använder Julas bakmaskin. Fungerar klockrent. (Men jag fick lossa ett par skruvar i "ugnen" för att komma åt högtalaren och kleta typ silikonlim på den, så att den låter bara lagom högt, och sedan skruva ihop allt igen...)
Ett tips är att notera (åtminstone i huvudet) hur många timmar som bröden har fått jäsa, för att hitta fram till optimalt antal timmar mellan "degprogram" och "gräddningsprogram". Olika surdegar har olika jäskraft, så det är bra att ta reda på detta för sin surdeg.
Sedan så sparar jag lite av vetesurdegen, matar den med exempelvis 150 g vetemjöl + 100 g vatten, som jag rör ihop ordentligt i en plastburk med lock. Låter den stå framme under natten, med locket lite på glänt. Sedan ställer jag in burken i kylskåpet tills det är dags att använda den. Bakar jag inte på länge, tar jag fram burken, slänger det mesta av surdegen och matar den på nytt.
När jag började baka med surdeg för länge sedan, tog jag både lite jäst och surdeg. Det jäser förstås mycket fortare, men resultatet blir aldrig lika gott, saftigt och hållbart!
Jag bakade senast igår/idag grötbullar, med beredning av degen i bakmaskinen, och sedan i morse gjorde jag bullar som fick jäsa + gräddas i vanliga ugnen. De blev "farligt goda" enligt "regeringens" kommentar i morse...
Lycka till!
Hälsningar, /Jonas"


Bakasurdeg.seSvar, kommentarer eller synpunkter

  2013-10-30 08:47:14

  Hej skulle vilja baka surdegsbröd och hittade denna sidan. Har provat att baka ett rågsurdegsbröd utan vidare lyckat resultat, skulle vilja prova ett vetesurdegsbröd i bakmaskinen. Skulle någon vänlig själ kunna berätta för mig vilka ingredienser och hur mycket av varje som ni lägger i, är inte van att baka bröd. Det låter så enkelt 100gr surdeg till 450 gr mjöl, och är säkert också om man är van, men vad ska mer till? Har försökt googla recept men hittar bara en massa man ska knåda hit o dit och stänka på vatten. Så om någon har något recept på ett gott vetesurdegsbröd som man bara "tjoffar" i bakmaskinen och kör skulle jag bli jätteglad. Tack

  Eva
  2012-05-02 07:38:39

  Hej, köpte en bakmaskin häromdagen och har nu gjort 3 bröd med surdeg. Riktigt bra smak osv...jag önskar jag kunde fått den mjöliga finishen. Tror jag skall prova o ta upp degen efter blandning o mjöla in den? Mvh Magnus

  Magnus
  2011-05-01 11:22:28

  Jag testade detta igår, och det funkade utmärkt! 100 gr surdegsgrund till 450 gr mjöl, körde det sedan på vanligt fullkornsprogram. Lätt som en plätt!

  Elin

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen