Start > Baktankar > Kommentar om Skillnad mellan surdeg av råg och vete?

Skillnad mellan surdeg av råg och vete?

Om jag bakar ett bröd med både råg- och vetemjöl, är det någon skillnad mellan att använda surdeg på vete eller råg som grund? (jag såg bland recepten att även rågbröd använde en surdeg av vete som grund.
Tomas



Svar, kommentarer eller synpunkter

    2018-05-29 08:49:23

    Jag har också funderat över det här om man blandar vete och råg. Såvitt jag har förstått så säger vetenskapen att olika mikrober blir dominerande beroende på mjölsort så det borde betyda att det kan vara viss skillnad på hur väl surdegen jobbar. Ingela Marklinder är specialist och jag hörde en intressant intervju med henne på https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/945727?programid=412

    En del gör en fördeg på blandat mjöl och då har jag sett starter av råg blandat med vete och rågmjöl 50-50. Sedan kan man spara en del av det till en ny mixad starter och fräscha upp den med 50-50 varje gång så har man en optimal starter så småningom. Jag vill minnas att det var Martin Johansson som gjorde så.

    Mats Sundelin

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen