Start > Frågor & svar > Kommentar om Knåda in saltet

Knåda in saltet

Hej, I min receptbok står det i många (men inte alla) att man ska knåda in saltet på slutet, alltså efter det att man blandat ihop allt det andra. Är det någon som vet varför man inte ska blanda in det direkt med det andra? ("Baka surdegsbröd" av Söderin/Strachal) /Christina
ChristinaSvar, kommentarer eller synpunkter

  2015-03-23 18:36:49

  lite mer teoretisk info på nämnda i-vilken-ordning-lägga-till-ingredienser temat. Gluten bildas när mjölet blandas med vatten + knådning. En kemisk förening helt enkelt. Så allra bäst är om vatten och vetemjölet får "träffa" varandra allra först, så dessa ingredienser skall så ostört som möjligt kunna gå kemisk förening. Och sen... allt som stärker det bildade glutenet, eller förbättrar glutennätverkets elasticitet, skall komma i sist dvs när det gör nytta. Alltså, addera Salt näst sist, och allra sist olja/smör/fett som förutom addera smak skall som sagt smörja glutentrådarna.

  Fredrik
  2014-01-08 22:11:18

  Hej!

  Det är för att glutenet som bildats av knådandet ska stärkas på slutet. Om man blandar in det tidigt så får det motsatt effekt att degen kan bli ihopsjunken eller att man får platta bröd.

  Mixhaela

Lägg till en svar


Svar, kommentar eller synpunkt Ditt namn
Emejl (kommer inte att visas)
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)


Lägg till kommentar
Matbloggstoppen