Tack ska ni ha ´.Härligt att det finns lite recept då.Tack för tipsen, Jag ska genast pröva och leta efter boken.Är det så att man måste använda sig av dess mixar för att få brödet glutenfritt?Tack för hjälpen//Carl-Fredrik
Hej!Det finns Glutenfritt surdegsbröd. Har bakat det själv massor av gånger. Jag gör oftast ett glutenfritt solrosbröd på surdeg som blir jättegott! Glutenbröd är inte alls lika lätt att baka som vanligt bröd och det kräver mer precision och tålamod. En bakpassion är då den absolut bästa ingreiensen man kan ha i!!Jag använder alltid Finax mjölmixer när jag bakar, gillar inte Sempers riktigt men det är vad man vänjer sig med tror jag.. Dock skiljer de sig åt lite hur mycket man ska ha i så man får kolla i receptet om det står vilket märke de användt. Väg ALLTID all mix och helst andra ingredienser också när du bakar glutenfritt, det är jätteviktigt att du får rätt mängd av allting.Här har du ett recept på glutenfri surdeg:4dl Fin mix (Finax)50 g jäst2 dl vatten (37 grader)Lös upp jästen i vattnet och blanda i mixen. Ställ övertäckt i 2 dygn i rumsteperatur.Vet inte hur mycket denna jäser i förhållande till annan sur deg men den rör på sig en del. Köp boken BAKGLÄDJE som kommer från Svenska Celiakiförbundet, därifrån kommer detta recept. Kollade efter den men det verkar som om den är utsåld? Hittar den inte på bokus mfl heller? Kolla bland begagnade böcker t.ex. på second hand, för det är en kanonbok! Ryggen på boken är grön, framsidan är är linnefärgad med Grön text "Bakglädje".Skrev av receptet på bröden också eftersom jag inte hittar boken till försäljning.Glutenfria Solrosbröd på surdeg2 st25 g jäst 5 dl vatten2 dl surdeg2 tsk salt2 msk olja2 dl solrosfrön½ dl sirap (kolla att den inte innehåller gluten!)800-900g glutenfri fin mjölmix (Finax)Pensling: Uppvispat ägg och solrosfrönSmula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37grader. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av vätskan, surdeg, salt, olja solrosfrön och sirap. Arbeta in mixen lite i taget. Spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två runda limpor. (Eller gör som mig och klicka ut degen på plåten och forma med en slickepott eller liknande. Degen är alltid kladdig när man gör glutenfritt (med få undantag) och jag brukar inte tvinga ner så mkt mix att jag kan forma degen på bakbord)Lägg på plåt, smord eller täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 20-30 min. Värm under tiden ugnen till 200 grader.Pensla bröden med ägg, strö över solrosfrön och grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Låt bröden kallna under bakduk på galler.Lycka till!! Hälsningar Frida
Hej, tråkigt att höra. jag har tyvärr inte någon erfarenhet av att baka glutenfritt. Hoppas någon annan kan hjälpa dig.